Klantverhaal: TECTUM Opleidingen

Ontdek hoe onze aanpak en persoonlijke begeleiding technische professionals ondersteunen bij het bereiken van hun doelen, aan de hand van inspirerende klantverhalen. 

Samen naar een hoger peil 

Image

“Net als onze opdrachtgevers vinden we veiligheid erg belangrijk. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. En je leert het niet uit een boekje. Je moet je er bewust van worden. Dat lukt het beste in de praktijk. We weten allemaal dat dakdekker een gevaarlijk beroep is, dat er afspraken zijn over hoe je moet werken, hoe je op de juiste manier moet omgaan met veiligheid. Het is niet voor niets in de CAO en de Arbo-catalogus voor onze bedrijfstak opgenomen. Daar sluit de VCA naadloos op aan en daarom is het ook een vast deel van onze opleidingen.” 

Image

Uniek in Nederland

Aan het woord is Adri de Voest, manager opleidingen bij TECTUM, opleider in bitumineuze- en kunststof dakbedekking. “Wij noemen dat ook wel de plattedakenbranche. We zijn een opleidingsinstituut en werken nauw samen met de branchevereniging VEBIDAK. Samen houden we controle op de kwaliteit en de eenduidige uitvoering van het vak. Dat is uniek in Nederland. 

VCA als onderdeel van de BBL 

Dakdekker is een vrij beroep. Deze specialisten werken vaak als onderaannemers in de bouw. Jaarlijks worden er zo’n 150 leerlingen klaargestoomd voor het vak via een BBL-opleiding. “De studenten zijn gewoon bij ons in dienst voor de duur van de opleiding”, legt Adri uit. “Je moet ook geld verdienen! Ze werken 2 dagen in de week en krijgen in totaal 3.000 scholingsdagen. In 400 daarvan komt de VCA aan bod. Onze opdrachtgevers vragen daar ook echt om. Het is onderdeel van de cursus Gezond & Veilig werken op het dak. Die is verplicht vanuit de CAO.” 

Image

Hoog slagingspercentage 

TECTUM heeft speciale VCA-docenten en geeft ook cursussen op dat vlak. Dat doen ze op 5 locaties in het land. PBNA neemt de examens af. Het slagingspercentage ligt tussen de 80 en 90 %. “Dat is hoog”, zegt Adri, “Maar dat komt ook omdat we het heel belangrijk vinden. We hebben zelfs een speciale aanvulling gemaakt op de cursus, die we VCA-dak noemen. Dit is in de loop der jaren ontstaan, in samenwerking met de docenten. We behandelen daarin specifieke problemen die alleen op het dak voorkomen.” 

 

“We hebben een arrangement op maat samengesteld waarin we steeds meer naar elkaar toe zijn gegroeid”

Image

Strakke teugels

Tectum is in 2003 opgericht en werkte eerst samen met een andere examinator. Adri: “Maar we vonden dat de teugels wat strakker moesten worden aangehaald en daarin vonden we een partner in PBNA. Inmiddels werken we al 12 jaar samen. Het eerste contact was meteen goed. Er was een klik. En bij Tectum vinden we: als de relatie goed is, dan blijven we samenwerken. We hebben een arrangement op maat samengesteld. Daarin zijn we steeds meer naar elkaar toegegroeid. We stemmen in detail de zaken op elkaar af en dat loopt echt lekker. Met elkaar word je zo wijzer. Ik vind het wonderbaarlijk. 

Image

Goed gevoel 

PBNA denkt groot en ze zien ons voor vol aan. Dat geeft een goed gevoel. Ze houden ons op de hoogte, bijvoorbeeld als er wijzigingen zijn in het lesmateriaal. Dat werkt bijna probleemloos. We hebben zo’n 3 keer per jaar een koffiemoment. Hélène Munne van PBNA komt dan even langs om bij te praten. En we hebben 1 keer per jaar een vast evaluatiemoment. Zelf hebben we na elke cursus een evaluatie en de punten die over het examen gaan bespreken we dan met PBNA.” 

Image

Samen verder komen 

“Natuurlijk blijven we kritisch”, legt Adri uit. “Maar als we vragen stellen, worden die meteen serieus opgepakt. We krijgen altijd antwoorden. Dat heeft ervoor gezorgd dat we geleidelijk samen verder zijn gekomen en de VCA naar een hoger peil hebben getild. We weten wat we aan elkaar hebben en vinden altijd samen een oplossing. En gewoon praktisch gezien: we hoeven ons geen zorgen te maken of er iemand komt om een examen af te nemen. Je kunt ervan op aan.” 

“Niet alleen onze eigen leerlingen en studenten doen de examens. We krijgen ook aanmeldingen van bedrijven en daarin fungeren we als tussenpersoon: wij regelen een locatie en een docent voor de cursus. PBNA verzorgt de lesmaterialen, zoals boeken en PowerPoints, en neemt examens af. Dat vraagt om nauwe afstemming.” 

Image

Veiligheid moet je doen 

De VCA is een training die bedrijven zichzelf opleggen. En terecht.”, benadrukt Adri. “Je wilt als dakdekker ook weer veilig en gezond thuiskomen na een dag werken. Er gebeuren steeds minder ongelukken, maar ze gebeuren nog wel. Waardoor? Gewoon niet opletten, overmoedig, even dat telefoontje pakken. Maar gelukkig versterken bedrijven elkaar om ermee bezig te blijven. Het is een issue en dat moet het blijven. Maar vooral: over veiligheid moet je niet praten, je moet het vooral doen. 

Bekijk meer klantverhalen