Ex 009 – Ontwerpen van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen

Ex 009

Deze “unit of competency” gaat over het “Ontwerpen van elektrische installaties in of geassocieerd met explosieve atmosferen”. Deze unit richt zich op de competenties die nodig zijn voor het ontwerpen van elektrische vermogens-, besturings- en instrumentatiesystemen en -installaties in gebieden waar explosiegevaar bestaat. Tijdens het examen Ex 009 wordt getoetst of je in staat bent om ontwerpopdrachten vast te stellen en economische en effectieve ontwerpoplossingen voor explosiebeveiliging kunt ontwikkelen.

In Ex 009 komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het vaststellen van ontwerpeisen op basis van locatie- en installatiespecificaties.
  • Het verkrijgen en beoordelen van classificaties van gevaarlijke gebieden uit lay-outtekeningen of andere classificatiedocumenten.
  • Het integreren van veiligheids-, functionele en economische overwegingen in het systeemontwerp.
  • Zorgen dat het ontwerp voldoet aan alle eisen voor gevaarlijke gebieden, inclusief specificaties voor explosiebeveiligde apparatuur, accessoires en bedradingssystemen.
  • Het ontwerp controleren op naleving van alle relevante eisen en het indienen voor organisatorische goedkeuring.

Vooropleiding

Voor deelname aan het examen Ex 009 is het een vereiste dat je ook de kennis hebt van unit 001 en dat examen (attest) hebt behaald, of deze tegelijk afneemt met unit 009.

Examen Ex 009

Ex 009 bestaat alleen uit een theorie-examen. Dit examen bestaat uit meerkeuze- en open vragen, die je moet beantwoorden binnen de beschikbare tijd van 120 minuten. Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald.

Kosten van een IECEx Ex 009-examen

De kosten voor deelname aan het Ex 009 theorie-examen bedragen € 220,- (excl. btw).

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden voor een groepsexamen te bespreken.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 009-examen, kun je een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen.

Naast het behalen van het examen van unit Ex 007, zijn er nog enkele voorwaarden verbonden aan de aanvraag van een CoPC:

Technische achtergrond

Voor het examen Ex 009, moet je aantonen dat je voldoende technisch bent opgeleid. Daarvoor vragen we je documenten toe te sturen, zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties.

Praktijkervaring

Je hebt minimaal 3 jaar ervaring nodig met algemeen elektrisch installatieontwerp, of installatieontwerp in gevaarlijke zones onder toezicht.

Vakbekwaamheid in dit competentiegebied wordt tegelijkertijd beoordeeld met of na competentiegebied Ex 001 – Toepassen van de basisprincipes van veiligheid in explosieve atmosferen.

Beperkingen van de reikwijdte

Beperkingen van de reikwijdte zullen duidelijk aantonen dat de competentiegebieden gelden voor zowel de mensen die het werk uitvoeren als de verantwoordelijke personen. Beperking van de reikwijdte van explosieve beschermingstechnieken, een groep of voltagesterkte, zijn van toepassing op unit 009. Eventuele beperkingen van de reikwijdte worden opgenomen in de aanvraag volgens OD 502 (deze staat tussen de downloads onderaan deze pagina).

Persoonscertificaat aanvragen

Aanmelden Ex 009-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Bestellen

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx examens

Meld je aan voor het examen Ex 009

Aanmelden