VCA-cursus

VCA-cursus

Om je optimaal voor te bereiden op het VCA-examen kun je een VCA-cursus volgen. Een VCA-cursus geeft je een goede basis voor het examen. Daarnaast kun je je ook voorbereiden door thuis te studeren en één of meerdere proefexamens te doen.

Bereid je voor met PBNA

PBNA is een examenbureau en neemt VCA-examens af. We verzorgen zelf geen VCA-cursussen op locatie. Wél kun je bij PBNA terecht voor uitstekend studiemateriaal en up-to-date proefexamens, zodat je je goed kunt voorbereiden. Wil jij je VCA-certificaat halen? Boek dan een combinatiepakket, bestaande uit:

 • Het examen
 • Het ebook
 • 5 up-to-date proefexamens

Bestel het combinatiepakket

Verschillende VCA-cursussen

Er zijn verschillende VCA-cursussen die je kunt volgen.
De duur van de cursus die je volgt, is meestal één dag, maar het hangt af van waar je de cursus volgt en welk VCA-examen je wilt doen: B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU.
Je kunt een cursus op locatie volgen, waar je met meerdere cursisten de lesstof behandelt krijgt, ook kun je er ervoor kiezen een online-cursus te volgen en door middel van zelfstudie je voor te bereiden voor het examen.

Wat leer je in een VCA-cursus?

In elke VCA-cursus leer je over cruciale onderwerpen zoals wet- en regelgeving, veilig werken op hoogte, omgaan met elektriciteit en gevaarlijke stoffen, en het juist gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Als je een VOL-VCA of VIL-VCU-cursus volgt, dan krijg je ook inzicht in leidinggevende aspecten en de specifieke verantwoordelijkheden binnen uitzendorganisaties.

Welke VCA-cursus past bij mij?

De verschillende cursussen zijn toegespitst op de functie die jij vervult als het gaat om veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

B-VCA

Ben jij een medewerker en werk je in een risicovolle omgeving, of voer jij werkzaamheden uit die risicovol kunnen zijn? Dan volstaat de cursus B-VCA. B-VCA staat voor Basisveiligheid VCA en is bedoeld voor uitvoerende medewerkers.

meer over VCA-basis

VOL-VCA

Werk je in een risicovolle omgeving of in een omgeving waar risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd, maar heb jij een leidinggevende functie? Dan is de cursus VOL-VCA voor jou bedoeld. In deze cursus leer je niet alleen meer over veilig en gezond werken op de werkvloer, maar ook hoe jij leidinggevende hiermee om dient te gaan.

meer over VOL-VCA

VIL-VCU

Als je werkt binnen een uitzend- of detacheringsbureau en mensen plaatst bij bedrijven die een risicovolle werkomgeving hebben, of als jouw geplaatste medewerkers zelf risicovol werk uitvoeren, dan is de cursus VIL-VCU voor jou bedoeld. Je krijgt tijdens de cursus niet alleen de basiskennis over veilig en gezond werken, maar ook hoe jij vanuit een uitzendorganisatie daarmee om dient te gaan.

meer over VIL-VCU

Ben je een zzp’er? Dan is de beste cursus voor jou afhankelijk van jouw werkzaamheden die je uitvoert voor de verschillende opdrachtgevers. Verricht jij alleen uitvoerende werkzaamheden, dan volstaat B-VCA. Maar word jij ook ingezet als onderaannemer en krijg jij leidinggevende taken? Dan heb je een diploma VOL-VCA nodig.

Welke onderwerpen komen aan bod tijdens een cursus VCA?

De inhoud van de cursus verschilt of je een cursus B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU volgt.
Onderwerpen die bij alle cursussen aan bod komen zijn:

  • Wet- en regelgeving op het gebied van veilig en gezond werken.
  • Werken op hoogte
  • Werken met elektriciteit
  • Werken met gevaarlijke stoffen
  • Werken in afgesloten ruimtes
  • Brand- en explosiegevaar
  • Veilig gebruikmaken van machines en gereedschappen
  • Het verantwoord uitvoeren van handelingen als hijsen en tillen
  • Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen

Volg je een cursus VCA-VOL, dan worden deze onderwerpen aangevuld met leidinggevende aspecten als het gaat om het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving en het met motiveren van medewerkers om veilig en gezond te werken.

Volg je een cursus VIL-VCU, dan krijg je niet alleen de basiskennis, maar leer je ook meer over de verantwoordelijkheden van een uitzendbureau als het gaat om veiligheid op de werkvloer en jouw rol daarbinnen als intercedent.

Wanneer moet je een VCA-cursus volgen?

Het volgen van een VCA-cursus is geheel vrijblijvend. Het is helemaal aan jou hoe je je het beste voorbereidt op het VCA-examen. Je bent niet verplicht een VCA-cursus te volgen als voorbereiding.

Daarnaast ben je bij wet ook niet verplicht om een VCA-diploma te hebben. Maar jouw werkgever of opdrachtgever kan jou wel verplichten om een VCA-diploma te halen.

Is het bedrijf waarvoor je werkt VCA-gecertificeerd, of de uitzendorganisatie waarvoor je werkt VCU-gecertificeerd, dan moeten zij vanuit de VCA hun medewerkers verplichten een VCA-diploma te behalen.

Waar kan ik een VCA-cursus volgen

VCA is een begrip in Nederland. Niet voor niets zijn meer dan 15.000 bedrijven VCA-gecertificeerd en zijn alle medewerkers van deze bedrijven in het bezit van een VCA-diploma. Er is dus veel vraag naar VCA-cursussen en examens. Daarom worden er door heel Nederland cursussen gegeven en examens afgenomen. In de meeste grote steden kun je wel terecht om jouw VCA-certificaat te behalen. Zoals in Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

VCA in verschillende talen

Het hebben van een VCA-certificaat is belangrijk voor veel bedrijven. Veiligheid op de werkvloer staat namelijk voorop. Weten medewerkers hoe ze veilig te werk moeten gaan, dan voorkomt dit bedrijfsongevallen. Spreek jij een andere taal? Dan kan dat het halen van het Nederlandse VCA-examen extra lastig maken. Daarom biedt PBNA de studiematerialen en examens ook aan in andere talen.

Afronding van de VCA-cursus met een examen

Een cursus VCA rond je af met een examen. Bij PBNA kun je je inschrijven voor VCA-examens bij jou in de regio, je kunt in meer dan 60 plaatsen het VCA-examen doen.

Lees meer over de verschillende examens:

Je kunt deelnemen aan een examen op basis van een open inschrijving. Dat houdt in dat jij zelfstandig naar een examen kunt bij jou in de buurt. Volg je een VCA-cursus bij een opleider, dan doe je het examen soms direct aan het einde van de cursusdag. Ook kan vanuit de werkgever een examen geregeld worden, je volgt dan een incompany examen.

Ga naar de VCA-examens

Meer over VCA-basis

Lees meer over VCA-basis. Wat leer je tijdens een cursus VCA-basis?

VCA-basis

Meer over VOL-VCA

Lees meer over VOL-VCA. Wat leer je tijdens een cursus VOL-VCA?

VOL-VCA

Meer over VIL-VCU

Lees meer over VIL-VCU. Wat leer je tijdens een cursus VIL-VCU?

VIL-VCU