F-gassen categorie 2 examen

Meld je in voor het F-gassen categorie 2 examen

Aanmelden

F-gassen categorie 2

Iedere monteur die werkt aan koel- en klimaatregelingsapparatuur waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, moet in het bezit zijn van een F-gassencertificaat. De examens F-gassen categorie 1 en 2 worden het meest afgenomen.

F-gassen categorie 1 en f-gassen categorie 2 zijn beide geschikt voor monteurs die werken aan stationaire koelsystemen, klimaatsystemen en warmtepompen. Na het behalen van het certificaat F-gassen 2 mag je veelvoorkomende werkzaamheden uitvoeren aan deze installaties.
Maar daar zitten wel beperkingen aan:

 • Het is alleen toegestaan om koudemiddelen terug te winnen uit kleine stationaire apparatuur en mobiele eenheden die minder dan 3 kg koudemiddelen bevatten, of minder dan 6 kg voor hermetisch gesloten systemen.
 • Je mag lekdetecties uitvoeren, maar daarbij niet het koudemiddelcircuit openen.
 • Het F-gassen examen categorie 2

  Het F-gassen 1 examen bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Je kunt het theorie-examen bij PBNA op een zelfgekozen locatie en tijd doen. Zo hoef je jezelf op de dag van het praktijkexamen alleen op het praktijkgedeelte te focussen.

  Het praktijkexamen F-gassen 2

  Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen:

  • Solderen en monteren van onderdelen
  • Handelingen

  Je krijgt een aantal opdrachten die je ook tijdens de praktijkdagen van de cursus F-gassen hebt geoefend in bovenstaande thema’s. Je hoeft hiervoor geen eigen gereedschappen mee te nemen. Alles ligt voor je klaar, net als tijdens de praktijkdagen. Vergeet alleen niet je werkschoenen en je werkkleding met lange mouwen te dragen.

  Het praktijkexamen F-gassen 2 duurt 4 uur.

  Het theorie-examen F-gassen 2

  Tijdens het theorie-examen kun je het volgende verwachten:
  Aantal vragen: 30
  Soort vragen: meerkeuzevragen
  Duur examen: 45 minuten
  Meenemen: rekenmachine en koudemiddelenschuif
  Geslaagd: bij minimaal 18 goede antwoorden
  Resultaat: Je maakt het examen digitaal, na het examen zie je direct de voorlopige uitslag
  Locaties: Je kunt praktijkexamen doen op locatie bij ROVC Technische opleidingen in Ede, TechTec in Almere, Installatiewerk Noord Holland in Amsterdam en Installatiewerk Zuid-Oost in Roermond. Dit zijn door PBNA erkende praktijkexamenlocaties.

  PBNA F-gassen certificaat

  Bij een positief eindresultaat op het praktijk- én theorie-examen ontvang je het PBNA F-gassencertificaat. Maar liefst 78% van de kandidaten hield het examen F-gassen categorie 2 in 2023 in één keer.

  Prijzen & herkansen

  Het examen F-gassen 2 kost € 470. Het praktijkexamen leg je af op een van de locaties in Ede, Almere, Amsterdam of Roermond. Het theorie-examen kun je zelf inplannen op een van de 60 locaties in Nederland.

  Slaag je niet in een keer voor je examen? Dan kun je de onderdelen herkansen.

  Onderdeel  Kosten
  Theorie  € 110
  Solderen & Monteren € 265
  Handelingen  € 265

  Meld je direct aan voor het examen

  Aanmelden

  Vragen?

  Wij helpen je graag

   078 – 62 53 889

   [email protected]

  Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

  Contact

  Examenplanning praktijkexamen

  Wil jij weten of er op dit moment nog plek is op de examendatum en locatie van jouw voorkeur? Klik dan op onderstaande link voor de actuele planning:

  Examenplanning

  Herexamen praktijkexamen

  Ben jij onverhoopt gezakt voor het praktijkexamen en moet je examenonderdelen herkansen?
  Dat kan vaak al op korte termijn. Klik op onderstaande link om te zien wanneer de locatie van jouw voorkeur op dit moment nog plek heeft:

  Plekken herexamen

  Theorie-examen plannen

  Bij PBNA kun je het theorie-examen apart van het praktijkexamen doen. Het grote voordeel is dat je het theorie-examen kunt plannen op een van de 60+ locaties van PBNA op een moment dat jou het beste uitkomt.

  Aanmelden

  Meer over F-gassen

  Waarom examen F-gassen bij PBNA

   

  ✓ PBNA is erkend examenbureau voor F-gassenexamens

  PBNA is een door Rijkswaterstaat erkend examenbureau voor het afnemen van F-gassenexamens en het verstrekken van persoonscertificaten conform de BRL 200. De BRL 200 is de Nederlandse beoordelingsrichtlijn die de eisen vastlegt waaraan examenkandidaten moeten voldoen voor het behalen van het certificaat F-gassen voor personen.

  ✓ Het examen maken op jouw opleidingslocatie

  PBNA werkt samen met verschillende opleidingsinstituten. Volg je een opleiding bij een van de volgende opleiders, dan vindt het examen plaats op jouw opleidingslocatie. Voor jou als examenkandidaat is dat extra prettig, omdat je dan jouw examen kunt doen met de opstellingen waarmee je ook hebt geoefend.

  • TechTec in Almere
  • Installatiewerk Roermond
  • Installatiewerk Amsterdam
  • ROVC Technische opleidingen in Ede

  Ook als je een opleiding F-gassen bij een ander opleidingsinstituut hebt gevolgd, kun je je examen boeken bij PBNA.

  ✓ Apart theorie- en praktijkexamen

  De F-gassenexamens bestaan uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Jij kunt het theorie-examen bij PBNA op een zelfgekozen locatie en tijd uitvoeren. Zo hoef je op de dag van het praktijkexamen alleen op het praktijkgedeelte te focussen. Bovendien kun je makkelijk een herexamen inplannen als je niet in één keer slaagt.