Examen VCA-basis

  • in 19 talen
  • op 60+ locaties
  • ook als voorleesexamen

Plan jouw examen VCA Basis

Examen plannen

Waarom een examen VCA-basis doen en je diploma behalen?

Met het VCA-basis-diploma laat je zien dat je de basiskennis bezit van VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu), zoals die gesteld is door Veiligheidschecklist VCA. Je geeft daarmee dus aan dat je veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen. De B-VCA bestaat uit kennis over onder meer de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, en het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen. Als je aan de slag gaat voor een aannemer, dan moet je in de meeste gevallen een B-VCA-diploma hebben. Bijvoorbeeld als je op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving werkt. 

Over het examen VCA-basis (B-VCA)

Het B-VCA-examen bestaat uit 40 vragen. De meeste vragen zijn meerkeuzevragen, waarbij soms ook meerdere antwoorden mogelijk zijn. Je hebt maximaal 60 minuten de tijd. Onderaan de pagina zie je welke onderwerpen in het examen aan de orde komen. Je bent geslaagd als je minimaal 64,5% van de maximale 4.000 punten hebt behaald. 

Je ziet direct na het examen of je bent geslaagd. De officiële uitslag krijg je binnen enkele dagen te zien op de site: VCA Uitslag. Daar download je ook het pasje voor op je telefoon. Jouw diploma VCA-basis krijg je thuis gestuurd. Het diploma is tien jaar geldig. Een geldig diploma is vereist om aan de Veiligheidschecklist VCA te voldoen.

Inschrijven voor B-VCA-examen

B-VCA-examens worden op meer dan 60 plaatsen in Nederland afgenomen, tijdens kantoortijden of in de avonduren. PBNA geeft startgarantie; dus de geplande examens gaan altijd door. Aanmelden kan tot 7 uur (als er nog plaatsen beschikbaar zijn) voor het examen. Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging met de exacte aanvangstijd.

Direct aanmelden

 

De 40 vragen in het examen VCA-basis zijn als volgt verdeeld over de verschillende onderwerpen: 

Examen VCA-basis Aantal vragen
Regelgeving en veiligheidsregels 3
Veiligheid, overleg en inspecties 1
Preventie 2
Werkplek 4
Persoonlijke beschermingsmiddelen 4
Arbeidsmiddelen 6
Specifieke werkzaamheden en omstandigheden 7
Gevaarlijke stoffen 5
Elektriciteit en straling 3
Brand en explosie 3
Ongevallen 1
Noodsituaties 1
Totaal aantal vragen: 40
Maximaal aantal punten: 4.000
Geslaagd bij minimaal: 2.580 punten (dit is 64,5%)

Examen VCA-basis in andere talen

Je kunt ook je examen VCA Basis afleggen in andere talen dan het Nederlands. Waaronder in het Engels, Pools, Turks, Roemeens, Oekraïens en Duits.

Examen VCA-basis als voorleesexamen

Je kunt het examen ook afleggen als voorleesexamen. De examenvragen en antwoorden worden dan voorgelezen. Voor het voorleesexamen krijg je 15 minuten extra de tijd. Bij het plannen van jouw examen kun je aangeven welke variant van het examen je wilt doen.

De examenvoorbereiding

Bereid je goed voor op het examen. Het gemiddelde slagingspercentage voor het examen B-VCA ligt rond de 70%. PBNA biedt verschillende mogelijkheden om je goed voor te bereiden. Met het boek Basisveiligheid VCA kun je de benodigde kennis opdoen. Ook kun je oefenen voor het examen met verschillende proefexamens

Direct inschrijven voor het examen

Via onderstaande knop schrijf je jezelf direct in voor het VCA-examen.

Inschrijven

VCA-examen voor een groep bestellen

Schrijf een groep in via onderstaande bestelknop. Je kiest een datum, tijd en locatie. Als je dit een week voor het examen doet gaat het examen gegarandeerd door. Sneller kan ook, neem dan contact met ons op. Je hoeft nog niet direct kandidaten aan te melden.

Bestellen

Meer informatie?

Wij helpen je graag op:

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact