VOL-VCA voor leidinggevenden

Meer over VOL-VCA, de cursus, het examen en het behalen van het diploma

VOL-VCA is bedoeld voor leidinggevenden die werkzaam zijn in een risicovolle omgeving en de verantwoordelijkheid hebben voor werknemers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren, of zelf risicovolle werkzaamheden uitvoeren. VOL-VCA geeft je als leidinggevende niet alleen de basiskennis die medewerkers ook behoren te hebben op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid. VOL-VCA leert jou ook supervisie te houden over hoe medewerkers omgaan met deze aspecten.

VOL-VCA

VOL-VCA (of VCA-VOL) betekent Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Het is dé VCA-variant voor leidinggevende medewerkers en zelfstandigen. Een leidinggevende of zelfstandige die VOL-VCA heeft afgerond, kan aantoonbaar op een veilige manier werkzaamheden uitvoeren en weet hoe je collega’s aanstuurt om veilig en gezond te werken.

VOL-VCA helpt je om risicovolle situaties te herkennen en de kennis te geven hoe je in bepaalde situaties als leidinggevende moet handelen conform verschillende wetten, regels en richtlijnen.

Wat je leert in VOL-VCA

In een leidinggevende positie moet je minstens zoveel weten over veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer als diegenen aan wie je leiding geeft. De onderwerpen uit VCA-basis komen terug in VOL-VCA.

Daarnaast draag jij als leidinggevende ook de verantwoordelijkheid om de uitvoerende werknemers die onder jouw supervisie werken het belang in te laten zien van een veilige werkplek. Bovendien heb je als leidinggevende de taak erop toe te zien dat werknemers daadwerkelijk veilig werken, en moet je actie ondernemen wanneer medewerkers zich niet aan de gestelde regels en voorwaarden houden. VOL-VCA richt zich dan ook specifiek op de leidinggevende aspecten als het gaat om het creëren van een veilige werkomgeving.

Naast de inhoud van VCA-basis, leer je in VOL-VCA:

 • Het motiveren van medewerkers om veilig te werken en oog te houden voor gezondheid en milieu
 • Meer over wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu
 • Handelen in noodsituaties en bij ongevallen en het werken met een bedrijfsnoodplan
 • Procedures, inspecties en werkvergunningen
 • Het uit kunnen voeren van een taak- en risicoanalyse (RI&E)

Waarom VOL-VCA? 

VOL-VCA leert je hoe je zelf gezond en veilig kunt werken en hoe je jouw werk als leidinggevende goed uitvoert op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid. Jij weet na het behalen van je VOL-VCA certficaat hoe je veilige werkomstandigheden creëert en je kunt er op toezien dat degenen die jij aanstuurt ook werken volgens alle richtlijnen, net als jijzelf.

Werk jij in een risicovolle omgeving, maar heb je geen leidinggevende functie? Dan volstaat VCA-basis.

Examen VOL-VCA

Wil je een examen VOL-VCA afleggen, dan kun je dit via PBNA inplannen. PBNA neemt de examens VOL-VCA af op wel 60 locaties in Nederland. Er is altijd een locatie bij jou in de buurt waar je meestal binnen een week wel jouw examen VOL-VCA kunt doen.

 

Lees meer over het examen VOL-VCA

 

Voorbereiding examen VOL-VCA: cursus of zelfstudie

Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op het examen VOL-VCA: met een cursus of via zelfstudie.
De cursus kun je op meerdere manieren volgen: online en klassikaal. Het voordeel van een VCA-cursus op locatie is dat er dieper ingegaan wordt op praktijksituaties. De docent legt de VCA-onderwerpen uit vanuit praktijksituaties en er is alle mogelijkheid om vragen te stellen of dieper op onderwerpen in te gaan. Zo weet je niet alleen wat er van je verwacht wordt in bepaalde situaties, maar ook beter het ‘waarom’ daarachter.

Je kunt er ook voor kiezen om je individueel voor te bereiden op het VCA-examen. Dat kun je doen door het boek VOL-VCA goed te bestuderen en proefexamens te maken. Via PBNA kun je je inschrijven voor het examen VCA én vind je alle middelen om zelf aan de slag te gaan met de lesstof.

  • Meld je aan voor het VOL-VCA-examen
  • Bestel het boek VOL-VCA
  • Maak proefexamens
  • Alle drie: bestel het volledige pakket

 

Ga naar het combinatiepakket

 

Diploma VOL-VCA

Heb je het examen VOL-VCA gedaan, dan ontvang je binnen één werkdag jouw examenuitslag. Heb je voldoende punten gescoord en het examen behaald, dan ontvang je jouw VOL-VCA diploma en het VCA-pasje. Dit diploma toont aan dat jij de basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu en dat je weet als leidinggevende, hoe je andere collega’s aanstuurt om ook veilig en gezond te werken.

Het diploma is 10 jaar geldig en wordt geregistreerd in het VCA-register. Weet je niet precies wanneer jij opnieuw je VOL-VCA moet halen, dan kun je in deze database ook opzoeken wanneer jouw diploma verloopt.

 

 

 

VOL-VCA-examen

Via onderstaande knop kun je direct een examen boeken.

VOL-VCA-examen voor individuen

Bestel het boek

Bereid je optimaal voor op het VOL VCA-examen en bestel het boek (of ebook)

Bestel het VOL-VCA-boek

Studiemateriaal en examen

Wil je jouw VCA VOL-examen halen en je optimaal voorbereiden daarop? Bestel het combinatiepakket:

 • Boek
 • 5 proefexamens
 • hét examen
Combinatiepakket VOL-VCA

Plan het VOL-VCA examen

Plan examen