VCA-basis: basisveiligheid VCA

Meer over VCA-basis, het examen, de voorbereiding en het behalen van het diploma

VCA-basis, staat voor Basisveiligheid VCA en wordt ook wel B-VCA genoemd. VCA-basis is bedoeld voor werknemers die werkzaamheden uitvoeren die risicovol zijn, of werken in een risicovolle omgeving. VCA-basis geeft jou meer kennis en vaardigheden over hoe je jouw werk op een veilige en gezonde manier kunt uitvoeren.

Basisveiligheid VCA

VCA-basis is in het leven geroepen om medewerkers die een uitvoerende functie hebben, de basiskennis over veilig en gezond werken bij te brengen. B-VCA helpt je om risicovolle situaties te herkennen en geeft je de kennis over hoe je bepaalde situaties moet handelen, conform verschillende wetten, regels en richtlijnen.

Wat je leert in VCA-basis

Met VCA-basis leer je dus in de praktijk te herkennen wat risicovolle situaties zijn en wat je moet doen in de deze situaties.

Je leert meer over de volgende onderwerpen:

 • Veilig werken op hoogte
 • Omgaan met gevaarlijke stoffen
 • Omgaan met elektriciteit
 • Werken in afgesloten ruimtes
 • Handelen bij brand- en explosiegevaar
 • Veilig gebruik maken van machines en gereedschappen
 • Het creëren van een veilige en gezonde werkplek en het voorkomen van risico’s en ongevallen
 • Het verantwoord uitvoeren van handelingen als hijsen en tillen
 • Op een juiste manier gebruik maken van PBM’s: persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Wet- en regelgeving op het gebied van veilig en gezond werken, waaronder Arbowetgeving

Wat doe je als je een stijger moet verplaatsen? Welke maatregelen neem je als je een kettingzaag wilt gebruiken? Hoe blus je een brand in de buurt van elektronica? Wat is het juiste persoonlijke beschermingsmiddel in een bepaalde situatie?

Met dit soort vragen ga je aan de slag als je je voorbereidt op het examen VCA-basis of tijdens een cursus VCA-basisveiligheid. Een examen Basisveiligheid VCA doe je omdat je je B-VCA-diploma wilt halen. Maar natuurlijk ook omdat je zelf gezond wilt blijven en veilig te werkt wilt gaan. Bovendien is het fijn dat jij na het behalen van je examen VCA-basis weet hoe je moet handelen in bepaalde risicovolle situatie en hoe je collega’s niet in gevaar brengt. Weten hoe je veilig werkt of handelt, daar heeft iedereen baat bij.

Heb jij een leidinggevende functie? Dan volstaat VCA-basis niet, dan heb je VOL-VCA nodig.

Examen VCA-basis

Wil je een examen B-VCA afleggen, dan kun je dit via PBNA inplannen. PBNA neemt de examens VCA-basis af op wel 60 locaties in Nederland. Er is altijd een locatie bij jou in de buurt waar je meestal binnen een week wel jouw examen B-VCA kunt doen.

 

Lees meer over het examen VCA-basis

 

Voorbereiding examen VCA-basis: cursus of zelfstudie

Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op het examen VCA-basis: met een cursus of via zelfstudie.
De cursus kun je op meerdere manieren volgen: online en klassikaal. Het voordeel van een VCA-cursus op locatie is dat er dieper ingegaan wordt op praktijksituaties. De docent legt de VCA-onderwerpen uit vanuit praktijksituaties en er is alle mogelijkheid om vragen te stellen of dieper op onderdelen in te gaan. Zo weet je niet alleen wat er van je verwacht wordt in bepaalde situaties, maar ook beter het ‘waarom’ daarachter.

Je kunt er ook voor kiezen om je individueel voor te bereiden op het VCA-examen, of door je naast het volgen van de cursus zelf te verdiepen in VCA-basis. Via PBNA kun je je inschrijven voor het examen Basisveiligheid VCA én vind je alle middelen om zelf aan de slag te gaan met de lesstof van B-VCA.

Diploma VCA-basis

Heb je jouw examen VCA-basis gedaan, dan ontvang je binnen één werkdag de examenuitslag. Heb je voldoende punten gescoord en het examen behaald, dan ontvang je jouw VCA-basis diploma en het VCA-pasje. Dit diploma toont aan dat jij de basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Je weet hoe je veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met de gezondheid van jezelf en anderen, maar ook met het milieu.

Het diploma is 10 jaar geldig en wordt geregistreerd in het VCA-register. Weet je niet precies wanneer jij opnieuw je VCA-basis moet halen, dan kun je in deze database ook opzoeken wanneer jouw diploma verloopt.

 

 

 

Examen VCA-basis plannen

Meld je direct aan voor een examen VCA-basis. Ook in 18-andere talen beschikbaar!

Wil je een examen voor een groep bestellen? Dat kan ook: reserveer het B-VCA examen voor een groep.

Examen B-VCA voor individuen

Studiemateriaal en examen

Wil je jouw B-VCA-examen halen en je optimaal voorbereiden daarop? Bestel het combinatiepakket:

 • Boek
 • 5 proefexamens
 • hét examen
Combinatiepakket B-VCA

Bestel het boek B-VCA

Bereid je optimaal voor op het B-VCA-examen en bestel het boek (of ebook)

Bestel het boek B-VCA

Plan je examen B-VCA

Plan examen