PBNA Header Image 18

Ex 005 – Reviseren en repareren van explosieveilige apparatuur

Ex 005

Unit Ex 005 gaat over het op het “Reviseren en repareren van explosieveilige apparatuur” en is gericht op zowel de vakman die de werkzaamheden uitvoert, als op de verantwoordelijke persoon die de controle uitvoert na de revisie of reparatie van de apparatuur.

Voor het Ex 005-examen moet de uitvoerende persoon weten welke onderdelen geschikt zijn in de desbetreffende situatie. Hij moet weten welke reparatiespecificaties gelden en hoe hij veilig werkzaamheden verricht. Tot slot behoort ook het bijhouden van de reparatiedocumentatie tot de scope van Ex 005.

De verantwoordelijke persoon moet in staat zijn om het niveau en de complexiteit van de werkzaamheden die nodig zijn voor de revisie en reparatie in te schatten. Deze persoon moet de juiste omstandigheden kunnen regelen voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Ook moet de verantwoordelijke persoon het uitgevoerde werk kunnen beoordelen en de documentatie kunnen voltooien.

In het examen Ex 005 komen de volgende onderwerpen aan bod:

    • Hoe je moet bepalen welk onderhoud, revisie of reparatie nodig is voor explosiebeveiligde apparatuur, rekening houdend met de specifieke eisen van verschillende soorten explosiebeschermingstechnieken.
    • De procedures voor het demonteren, inspecteren, testen, repareren of vervangen van onderdelen, en het weer in elkaar zetten van explosiebeveiligde apparatuur.
    • Hoe je ervoor zorgt dat de apparatuur na onderhoud of reparatie nog steeds voldoet aan de veiligheidsnormen voor explosiebeveiliging.
    • Het belang van het bijhouden van gedetailleerde documentatie over uitgevoerde onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, om de veiligheidsstatus van de apparatuur te kunnen aantonen.

Vooropleiding

Voor deelname aan het examen Ex 005 is het een vereiste dat je ook de kennis hebt van unit 001 en dat examen (attest) hebt behaald, of deze tegelijk afneemt met unit 005.

Examen Ex 005

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald:

  • Theorie: meerkeuze- en open vragen, binnen de beschikbare tijd van 90 min.
  • Praktijkexamen: interview en onderzoek op locatie, binnen de beschikbare tijd van 4 uur.

Kosten van een IECEx Ex 005-examen

De kosten voor deelname aan het Ex 005 theorie-examen bedragen € 220,- (excl. btw). De kosten voor het praktijkexamen bedragen € 440,- (excl. btw)

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden voor een groepsexamen te bespreken.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 005-examen (theorie en praktijk), kun je een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen.

Naast het behalen van het examen van Ex 005, zijn er nog enkele voorwaarden verbonden aan de aanvraag van de CoPC:

Attestation Ex 001

Wil je een persoonscertificaat aanvragen waar unit Ex 005 onderdeel van is, dan is het noodzakelijk dat je ook het attestation hebt behaald van unit Ex 001. Ex 001 gaat over het toepassen van de basisprincipes voor veiligheid in explosieve atmosferen.

Technische achtergrond

Je moet kunnen aantonen dat je voldoende technisch bent opgeleid en vakbekwaamheid hebt op het gebied van revisie en reparatie van algemene elektrische, elektronische en/of mechanische apparatuur. Daarvoor vragen we je documenten toe te sturen, zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties. 

Praktijkervaring

Werk je in een uitvoerende functie, dan heb je minimaal 3 jaar relevante praktijkervaring nodig met revisie en reparatie van algemene elektrische, elektronische en/of mechanische apparatuur.

Heb je een verantwoordelijke functie, en ben je bijvoorbeeld leidinggevende, dan heb je minstens 3 jaar relevante praktijkervaring nodig met onderhoud van elektrische, elektronische en/of mechanische explosiebeveiligde apparatuur. Deze 3 jaar werkervaring hoeft niet in een leidinggevende functie te zijn, periodes waarin je onder supervisie werkte, tellen ook mee. De werkervaring moet wel aansluiten bij de reikwijdte van het certificaat.

Reikwijdte van het certificaat

Het persoonscertificaat heeft bepaalde beperkingen met betrekking tot de soorten explosiebeschermingstechnieken, materiaalgroepen of voltagesterktes, waarvoor het geldig is. Dit betekent dat het certificaat specifiek kan zijn voor bepaalde technieken, bepaalde groepen apparatuur of een bepaald spanningsbereik.

Eventuele beperkingen van de reikwijdte moeten worden aangegeven op het moment van aanvraag volgens OD 502 (deze staat tussen de downloads onderaan deze pagina).

Bij het aanvragen van een persoonscertificaat, wordt de vakbekwaamheid tegelijkertijd beoordeeld met Ex 001. ‘Toepassen van de basisprincipes van veiligheid in explosieve atmosferen’ en vakbekwaamheid op het gebied van revisie en reparatie van algemene elektrische, elektronische en/of mechanische apparatuur.

Persoonscertificaat aanvragen

 

Aanmelden Ex 005-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx examens

Meld je aan voor het examen Ex 005

Aanmelden