PBNA Header Image 18

Ex 010 – Uitvoeren van audit-inspecties van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen

Ex 010

Ex 010 richt zich op het “Uitvoeren van auditinspecties van elektrische installaties in of geassocieerd met explosieve atmosferen”. Deze unit omvat de competenties die nodig zijn voor het uitvoeren van audits op elektrische installaties om te bepalen of ze voldoen aan de relevante normen voor gevaarlijke gebieden. Dit omvat het verifiëren van ontwerp- en certificatiedocumentatie (verificatiedossier), het uitvoeren van veiligheidsinspecties op basis van normen en het rapporteren van auditresultaten.

In Ex 010 komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het beoordelen van verificatiedossiers om te controleren of alle benodigde documentatie aanwezig is en voldoet aan de explosiebeveiligingsaspecten.
  • Veilig werken binnen gevaarlijke zones, door te voldoen aan alle relevante veiligheidsnormen en -procedures.
  • Het uitvoeren van audits gebaseerd op de geldende normen om te verzekeren dat de elektrische installaties correct zijn ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden.
  • Het documenteren van de bevindingen van de audits op een manier die aan de vereisten voldoet, en de veiligheidsstatus van de installatie duidelijk vastlegt.
  • Het ondernemen van de juiste acties op basis van de bevindingen van de audits om eventuele niet-naleving of risico’s aan te pakken.

Vooropleiding

Voor deelname aan het examen Ex 010 is het een vereiste dat je ook de kennis hebt van unit 001 en dat examen (attest) hebt behaald, of deze tegelijk afneemt met unit 010.

 

Examen Ex 010

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald:

  • Theorie: meerkeuze- en open vragen, binnen de beschikbare tijd van 60 minuten.
  • Praktijkexamen: interview over werkzaamheden op locatie (beschikbare tijd bedraagt maximaal 4 uur).

Kosten van een IECEx Ex 010-examen

De kosten voor deelname aan het Ex 010 theorie-examen bedragen € 220,- (excl. btw).

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden voor een groepsexamen te bespreken.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 010-examen, kun je een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen. Naast het behalen van het examen van Ex 005, zijn er nog enkele voorwaarden verbonden aan de aanvraag van de CoPC:

Attestation Ex 001

Wil je een persoonscertificaat aanvragen waar unit Ex 010 onderdeel van is, dan is het noodzakelijk dat je ook het attestation hebt behaald van unit Ex 001. Ex 001 gaat over het toepassen van de basisprincipes voor veiligheid in explosieve atmosferen.

Technische achtergrond

Voor het examen Ex 010, moet je aantonen dat je voldoende technisch bent opgeleid. Daarvoor vragen we je documenten toe te sturen, zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties.

Praktijkervaring

Je moet aantoonbaar maken dat je minimaal 3 jaar ervaring hebt met algemene elektrische installaties of inspecties, én dat je minimaal 2 jaar praktijkervaring hebt met inspecties van elektrische installaties in gevaarlijke zones.

Vakbekwaamheid in dit competentiegebied wordt beoordeeld, tegelijkertijd met, of na competentiegebied:

  • Ex 001 – Toepassen van de basisprincipes van veiligheid in explosieve atmosferen
  • Ex 008 – Uitvoeren van gedetailleerde inspecties van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen
  • Ex 009 – Ontwerpen van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen

Beperkingen van de reikwijdte

Beperkingen van de reikwijdte zullen duidelijk aantonen dat de competentiegebieden gelden voor zowel de mensen die het werk uitvoeren als de verantwoordelijke personen. Beperking van de reikwijdte van explosieve beschermingstechnieken, een groep of voltagesterkte, zijn van toepassing op unit 010. Eventuele beperkingen van de reikwijdte worden opgenomen in de aanvraag volgens OD 502 (deze staat tussen de downloads onderaan deze pagina).

Persoonscertificaat aanvragen

Aanmelden Ex 010-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx examens

Meld je aan voor het examen Ex 010

Aanmelden