VCA vol examen

VCA-VOL-examen

  • in 4 talen op 60 plaatsen
  • examenmomenten: doordeweeks, ’s avonds of op zaterdag
  • ook incompany / besloten groepen
  • officieel SSVV-erkend VCA-diploma

Plan direct het VCA-VOL-examen

Plan direct

VCA-VOL-examen

Ben je operationeel leidinggevende bij een aannemer of een bedrijf met het VCA-certificaat? Dan moet je het diploma VCA-VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA) hebben. Daarmee geef je aan dat je veilig werkt en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jou, en de medewerkers waaraan je leiding geeft. Het VCA-VOL-diploma is officieel erkend door SSVV.

Examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA-VOL)

Het VCA-VOL-examen (ook bekend als VCA 2 of de officiële afkorting VOL-VCA) bestaat uit 70 vragen. Je hebt maximaal 75 minuten de tijd voor het maken van het examen. Onderaan deze pagina zie je welke onderwerpen in het examen aan de orde komen. Je bent geslaagd als je minimaal 64,5% van de maximaal 7.000 punten hebt behaald.

Je ziet direct na het examen of je bent geslaagd. De officiële uitslag kun je binnen enkele dagen zien op www.vca-uitslag.nl. Daar download je ook het pasje voor op je telefoon. Je ontvangt dan het VCA-pasje en VOL-VCA-diploma. De behaalde diploma’s zijn tien jaar geldig en zijn vereist om aan de Veiligheidschecklist VCA te voldoen. Het diploma is officieel erkend door de SSVV.

Inschrijven voor het VCA-VOL-examen

VCA-VOL-examens worden op 60 plaatsen afgenomen, zowel tijdens kantoortijden als in de avonduren. PBNA geeft startgarantie; dus de geplande examens gaan altijd door. Aanmelden kan tot 7 uur voor het examen. Tenminste, als er nog plaatsen beschikbaar zijn. Na het aanmelden ontvangt je van ons nog een bevestiging met alle gegevens.

Direct inschrijven

VCA-VOL-examenvragen

De 70 vragen in het VCA-VOL-examen, zijn als volgt verdeeld over de verschillende onderwerpen.

VCA VOL-examen  Aantal vragen
Regelgeving en veiligheidsregels 11
Veiligheid, overleg en inspecties 5
Preventie 8
Werkplek 6
Persoonlijke beschermingsmiddelen 4
Arbeidsmiddelen 6
Specifieke werkzaamheden en omstandigheden 9
Gevaarlijke stoffen 7
Elektriciteit en straling 4
Brand en explosie 5
Ongevallen 2
Noodsituaties 3
Totaal aantal vragen: 70
Maximaal aantal punten: 7.000
Geslaagd bij minimaal: 4.515 punten (64,5%)

Voor iedere vraag kun je maximaal 100 punten behalen. Je bent geslaagd voor het examen als je in totaal minimaal 4.515 punten hebt behaald (dit is 64,5% van het maximaal aantal punten). Enkele dagen na het examen staat de officiële uitslag op www.vca-uitslag.nl, daar kun je ook het pasje downloaden. 

Inschrijven examen

Via onderstaande knop kun je direct het VCA-VOL-examen plannen.

aanmelden VCA VOL-examen

Incompany examen

Heb je meerdere collega’s die ook examen willen doen? Een incompany examen is ook mogelijk.

Meer over incompany

Examen + studiepakket

Moet je je nog voorbereiden op het VCA-VOL-examen, bestel dan het studiepakket erbij. Je ontvangt een voucher voor het examen, het ebook en 5 proefexamens. Een voordelige keuze!

Bestel pakket

VCA-VOL-examen in verschillende talen

Behalve in het Nederlands, is het VCA-VOL-examen ook beschikbaar in Engels, Frans en Duits. Net als het Nederlandse examen gaat het om 70 vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Kies hieronder de taal van jouw keuze en plan je examen!

VCA-VOL-proefexamen

Om je goed voor te bereiden op het examen, kun je oefenen door het maken van proefexamens.
Het proefexamen geeft een realistisch beeld van het VCA-examen. De opbouw komt overeen met de officiële examens. De feedback bestaat uit het resultaat, het terugkijken naar je fouten en een studieadvies. Kandidaten die de VCA-proefexamens hebben gebruikt, geven aan dat zij daardoor met meer vertrouwen aan het echte VCA-examen begonnen.

PBNA biedt verschillende VCA-proefexamens aan, die zowel in het Nederlands als in het Engels, Pools en Roemeens beschikbaar zijn. Je kunt een pakket van 5 of 10 proefexamens bestellen.

Bestel proefexamens

VCA-VOL-boek

Tijdens de voorbereiding van het VCA-VOL-examen, kan het VCA-VOL-boek niet ontbreken. Het boek bevat al het lesmateriaal dat je nodig hebt om je de examenstof eigen te maken. Je bestelt het boek eenvoudig online. Daarbij kun je kiezen uit een Nederlands, Duits of Engels boek.

Overigens vind je in het boek ook een code voor een gratis proefexamen. 

Bestel het VCA-VOL-boek