Ex 008 – Uitvoeren van gedetailleerde inspecties van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen

Ex 008

Ex 008 gaat over het “Uitvoeren van gedetailleerde inspecties van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen”, inclusief de aspecten van explosiebescherming bij het uitvoeren van initiële, periodieke, en steekproefauditinspecties van explosiebeveiligde apparatuur en installaties. Deze unit richt zich op de competenties die nodig zijn voor het uitvoeren van deze inspecties.

Om betrouwbare inspecties uit te kunnen voeren, komen de volgende onderwerpen bij Ex 008 aan bod:

  • Het auditen van verificatiedossiers.
  • Veilig werken in een gevaarlijke zone.
  • Het uitvoeren van gedetailleerde visuele en fysieke inspecties, om te verzekeren dat deze voldoen aan de ontwerpspecificaties en explosieveiligheidsnormen.
  • Niet-conformiteiten, defecten of ongeautoriseerde wijzigingen identificeren en op passende wijze te documenteren en actie te ondernemen om de integriteit van de explosiebescherming te waarborgen.

Vooropleiding

Voor het examen Ex 008, heb je het volgende nodig:

 

Examen Ex 008

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald:

  • Theorie: meerkeuze- en open vragen, binnen de beschikbare tijd van 75 minuten.
  • Praktijkexamen: inspectieopdrachten aan een proefinstallatie, binnen de beschikbare tijd van 90 minuten.

Kosten van een IECEx Ex 008-examen

De kosten voor deelname aan het Ex 008 theorie-examen bedragen € 220,- (excl. btw), en voor het Ex 008 praktijkexamen € 440,- (ex btw).

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden voor een groepsexamen te bespreken.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 008-examen (theorie en praktijk), kun je een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen.
Naast het behalen van het examen van unit Ex 008, zijn er nog enkele voorwaarden verbonden aan de aanvraag van de CoPC:

Technische achtergrond

Voor het examen Ex 008, moet je aantonen dat je voldoende technisch bent opgeleid. Daarvoor vragen we je documenten toe te sturen, zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties.

Praktijkervaring

Werk je in een uitvoerende functie, dan heb je voor Ex 008 minimaal 3 jaar praktijkervaring nodig met het werken aan industriële elektrische installaties.

Heb je een verantwoordelijke functie, en ben jij bijvoorbeeld leidinggevende, dan heb je minstens 3 jaar relevante praktijkervaring nodig met installaties in gevaarlijke zones. Deze 3 jaar werkervaring hoeft niet in een leidinggevende functie te zijn, periodes waarin je onder supervisie werkte, tellen ook mee. De werkervaring moet wel aansluiten bij de reikwijdte van het certificaat.

De vakbekwaamheid in dit competentiegebied wordt tegelijkertijd met of na competentiegebied Ex 003 – Installeren van explosieveilige apparatuur en bekabeling, of competentiegebied Ex 004 – Onderhouden van apparatuur in explosieve atmosferen, beoordeeld. Als alternatief geldt dat vakbekwaamheid op het gebied van algemene elektrische inspecties ook voldoet.

Beperkingen van de reikwijdte

Beperkingen van de reikwijdte zullen duidelijk aantonen dat de competentiegebieden gelden voor zowel de mensen die het werk uitvoeren als de verantwoordelijke personen. Beperking van de reikwijdte van explosieve beschermingstechnieken, een groep of voltagesterkte zijn van toepassing op unit 008. Eventuele beperkingen van de reikwijdte worden opgenomen in de aanvraag volgens OD 502 (deze staat tussen de downloads onderaan deze pagina).

Persoonscertificaat aanvragen

Aanmelden Ex 008-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx examens

Meld je aan voor het examen Ex 008

Aanmelden