Ex 002 – Classificeren van gevaarlijke zones

Ex 002

In deze “unit of competency” ontwikkel je de kennis en vaardigheden om gevaarlijke zones te classificeren waar mogelijk explosieve materialen aanwezig kunnen zijn. 

Voor het examen Ex 002 heb je kennis nodig over:

  • Het verzamelen en analyseren van gegevens over de explosiegevaren.
  • Het bepalen van de soorten en omvang van het explosiegevaar, waarbij je ook let op het de verschillende functies van procesapparatuur, de apparatuur zelf en gevaarlijke materialen die aanwezig zijn.
  • Het vaststellen van de gasgroeperingen en temperatuurklassen van ontvlambare gassen, dampen en/of stoffen die aanwezig kunnen zijn.
  • Het identificeren van potentiële bronnen van vrijkomen van gassen en stoffen en het ontstaan van stoflaagvorming.
  • Het bepalen van de risico’s aan de hand van de uitgevoerde analyses.
  • Het in kaart brengen van de risicozones en het documenteren daarvan.

Dit competentiegebied is gebaseerd op IEC 60079-10-1 en IEC 60079-10-2 en eventuele andere relevante normen die van toepassing zijn op dit competentiegebied.

Vooropleiding

Voor het maken van het examen is het een vereiste dat je ook de kennis hebt van unit 001 en dat examen hebt behaald, of deze tegelijk afneemt met unit 002. 

Examen Ex 002

Je slaagt voor het examen Ex 002 als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald.
Het examen Ex 002 bestaat alleen uit een theorie-examen, waarin je zowel meerkeuze- als open vragen krijgt.

Zowel voor het examen Ex 002 – Gas, als Ex 002 – Stof, heb je 60 minuten de tijd. 

Kosten van een IECEx Ex 002 examen

De kosten voor deelname aan zowel het Ex 002 Gas- als het Ex 002 Stof theorie-examen bedragen € 220,- (excl. btw).

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden te bespreken voor een groepsexamen.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 002-examen kun je een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen. Met het attest én met een evidence file (documenten waarin je werkervaring is vastgelegd door je werkgever), kun je een persoonscertificaat aanvragen dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema bij Koninklijke PBNA. Dit certificaat is 5 jaar geldig en is internationaal van toepassing. 

Wil je een persoonscertificaat aanvragen waar unit Ex 002 onderdeel van is, dan is het ook noodzakelijk dat je een diploma hebt op het gebied van technisch onderwijs, of gelijkwaardig bewijsbaar niveau in een technisch vak. Voor Ex 002, het classificeren van zones, is het noodzakelijk om het gevaar en de eigenschappen van ontvlambare materialen te begrijpen. Ook moet je vertrouwd zijn met de processen en de apparatuur die gebruik wordt in verschillende werksituaties. Je moet voldoende kennis hebben om samen te werken met experts op het gebied van veiligheid, elektrotechniek, mechanische techniek, of andere technische specialisten op de werkvloer.

Tot slot moet je ook kunnen aantonen dat je de juiste competenties hebt in het verzamelen en analyseren van technische gegevens, en het gebruiken van deze gegevens voor risicobeoordeling.

In de download onderaan deze pagina (OD504) staat vermeld waaraan je moet voldoen voor het persoonscertificaat waar unit 002 onderdeel van uitmaakt. 

Persoonscertificaat aanvragen

Aanmelden Ex 002-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx examens

Meld je aan voor het examen Ex 002

Aanmelden