F-gassen categorie 1 examen

Meld je in voor het F-gassen categorie 1 examen

Aanmelden

F-gassen categorie 1

Iedere monteur die werkt aan koel- en klimaatregelingsapparatuur waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, moet in het bezit zijn van een F-gassencertificaat. F-gassen categorie 1 en F-gassen categorie 2 zijn de meest afgenomen F-gassenexamens. Kies je ervoor om examen F-gassen categorie 1 te doen en je persoonscertificaat te behalen, dat mag je daarna alle werkzaamheden uitvoeren aan installaties of apparatuur met F-gassen, zonder beperkingen. Met het persoonscertificaat f-gassencategorie 1 mag je conform de BRL 200 werken met f-gassen aan alle stationaire koel-, klimaatsystemen en warmtepompen, ongeacht de inhoud.

Het F-gassen examen categorie 1

Het F-gassen 1 examen bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Je kunt het theorie-examen bij PBNA op een zelfgekozen locatie en tijd doen. Zo hoef je jezelf op de dag van het praktijkexamen alleen op het praktijkgedeelte te focussen.

Het praktijkexamen F-gassen 1

Het praktijkexamen bestaat uit drie onderdelen:

  • Solderen en monteren van onderdelen
  • Handelingen
  • Installatie & Inspectie

Je krijgt een aantal opdrachten die je ook tijdens de praktijkdagen van de cursus F-gassen hebt geoefend in bovenstaande thema’s. Je hoeft hiervoor geen eigen gereedschappen mee te nemen. Alles ligt voor je klaar, net als tijdens de praktijkdagen. Vergeet alleen je werkschoenen niet en je werkkleding met lange mouwen. Het praktijkexamen F-gassen 1 duurt 5,5 uur.

Het theorie-examen F-gassen 1

Tijdens het theorie-examen kun je het volgende verwachten: Aantal vragen: 30 Soort vragen: meerkeuzevragen Duur examen: 45 minuten Meenemen: rekenmachine en koudemiddelenschuif Geslaagd: bij minimaal 18 goede antwoorden Resultaat: Je maakt het examen digitaal, na het examen zie je direct de voorlopige uitslag Locaties: Momenteel zijn ROVC Technische opleidingen in Ede en Installatiewerk Noord Holland in Amsterdam door PBNA erkende praktijkexamenlocaties.

PBNA F-gassen certificaat

Bij een positief eindresultaat op het praktijk- én theorie-examen ontvang je het PBNA F-gassencertificaat. Maar liefst 78% van de kandidaten hielden het examen in 1x in 2023.

Prijzen & herkansen

Het praktijkexamen F-gassen 1 kost € 575. Dan kun je op een zelf gekozen moment het theorie-examen op 60 locaties in Nederland doen. Het praktijkexamen kan je op een zelfgekozen moment in Ede of Amsterdam doen.

Slaag je niet in een keer voor je examen? Dan kun je de onderdelen herkansen.

Onderdeel  Kosten
Theorie  € 110
Solderen & Monteren € 265
Handelingen  € 265
Installatie & Inspectie  € 265

Meld je direct aan voor het examen

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Examenplanning praktijkexamen

Wil jij weten of er op dit moment nog plek is op de examendatum en locatie van jouw voorkeur? Klik dan op onderstaande link voor de actuele planning:

Examenplanning

Herexamen praktijkexamen

Ben jij onverhoopt gezakt voor het praktijkexamen en moet je examenonderdelen herkansen?
Dat kan vaak al op korte termijn. Klik op onderstaande link om te zien wanneer de locatie van jouw voorkeur op dit moment nog plek heeft:

Plekken herexamen

Theorie-examen plannen

Bij PBNA kun je het theorie-examen apart van het praktijkexamen doen. Het grote voordeel is dat je het theorie-examen kunt plannen op een van de 60+ locaties van PBNA op een moment dat jou het beste uitkomt.

Aanmelden

Meer over F-gassen

Waarom examen F-gassen bij PBNA

 

✓ PBNA is erkend examenbureau voor F-gassenexamens

PBNA is een door Rijkswaterstaat erkend examenbureau voor het afnemen van F-gassenexamens en het verstrekken van persoonscertificaten conform de BRL 200. De BRL 200 is de Nederlandse beoordelingsrichtlijn die de eisen vastlegt waaraan examenkandidaten moeten voldoen voor het behalen van het certificaat F-gassen voor personen.

✓ Het examen maken op jouw opleidingslocatie

PBNA werkt samen met verschillende opleidingsinstituten. Volg je een opleiding bij een van de volgende opleiders, dan vindt het examen plaats op jouw opleidingslocatie. Voor jou als examenkandidaat is dat extra prettig, omdat je dan jouw examen kunt doen met de opstellingen waarmee je ook hebt geoefend.

• TechTec in Almere
• Installatiewerk Roermond
• Installatiewerk Amsterdam
• ROVC Technische opleidingen in Ede

Ook als je een opleiding F-gassen bij een ander opleidingsinstituut hebt gevolgd, kun je je examen boeken bij PBNA.

✓ Apart theorie- en praktijkexamen

De F-gassenexamens bestaan uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Jij kunt het theorie-examen bij PBNA op een zelfgekozen locatie en tijd uitvoeren. Zo hoef je op de dag van het praktijkexamen alleen op het praktijkgedeelte te focussen. Bovendien kun je makkelijk een herexamen inplannen als je niet in één keer slaagt.