PBNA Header Image 18

Ex 006 – Testen van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen

Ex 006

Unit Ex 006 is gericht op het testen van elektrische installaties voor explosieve atmosferen. Deze unit is ontworpen voor professionals die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van tests om te verzekeren dat elektrische installaties in potentieel explosieve omgevingen veilig zijn en aan de relevante veiligheidsnormen voldoen.

Voor het examen Ex 006, moet je weten hoe je de elektrische installaties moet testen om te bepalen of ze correct zijn geïnstalleerd en of ze veilig zijn voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. Daarvoor is het noodzakelijk dat je de vereisten voor het uitvoeren van verschillende soorten testen kent, en volgens deze vereisten de tests kunt uitvoeren. Zoals isolatieweerstandtesten, aardingstesten en functionele testen. Aan de hand van deze testen kun jij niet alleen verzekeren dat de installaties werken zoals bedoeld, maar ook dat ze veilig zijn in het gebruik.

Naast het testen van elektrische installaties volgens de normen, moet je ook weten hoe je de resultaten van de verschillende testen documenteert en interpreteert. Ook moet je op basis van de testresultaten potentiële gevaren en defecten kunnen identificeren en op basis van deze resultaten juist kunnen handelen.

Vooropleiding

Voor het examen Ex 006, is het een vereiste dat je ook de kennis hebt van unit 001 en dat examen (attest) hebt behaald, of deze tegelijk afneemt met unit 006.

Examen Ex 006

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald:

  • Theorie: meerkeuze- en open vragen, binnen de beschikbare tijd van 90 minuten.
  • Praktijkexamen: meetopdrachten aan een proefinstallatie, binnen de beschikbare tijd van 30 minuten.

Kosten van een IECEx Ex 006-examen

De kosten voor deelname aan het Ex 006 theorie-examen bedragen € 220,- (excl. btw), en voor het Ex 006 praktijkexamen € 440,- (ex btw).
Het Ex 006 praktijkexamen wordt meestal in combinatie met het Ex 003 praktijkexamen afgenomen.

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden voor een groepsexamen te bespreken.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 006-examen (theorie en praktijk), kun je een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen.

Naast het behalen van het examen van Ex 005, zijn er nog enkele voorwaarden verbonden aan de aanvraag van de CoPC:

Attestation Ex 001

Wil je een persoonscertificaat aanvragen waar unit Ex 006 onderdeel van is, dan is het noodzakelijk dat je ook het attestation hebt behaald van unit Ex 001. Ex 001 gaat over het toepassen van de basisprincipes voor veiligheid in explosieve atmosferen.

Technische achtergrond

Voor de aanvraag van een CoPC met unit Ex 006 moet je aantonen dat je voldoende technisch bent opgeleid. Daarvoor vragen we je documenten toe te sturen, zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties.

Praktijkervaring

Voor Ex 006 heb je minimaal 3 jaar praktijkervaring nodig met het werken aan industriële elektrische installaties.

De Vakbekwaamheid in dit competentiegebied wordt tegelijkertijd beoordeeld met competentiegebied Ex 001 – ‘Toepassen van de basisprincipes van veiligheid in explosieve atmosferen’ en de uitvoering van tests van algemene elektrische en elektronische instrumentatie en/of datacommunicatie-installaties.

Beperkingen van de reikwijdte

Beperkingen van de reikwijdte zullen duidelijk aantonen dat de competentiegebieden gelden voor zowel de mensen die het werk uitvoeren als de verantwoordelijke personen. Beperking van de reikwijdte van explosieve beschermingstechnieken, een groep of voltagesterkte zijn van toepassing op unit 006. Eventuele beperkingen van de reikwijdte worden opgenomen in de aanvraag volgens OD 502 (deze staat tussen de downloads onderaan deze pagina).

Persoonscertificaat aanvragen

Aanmelden Ex 006-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx-examens

Meld je aan voor het examen Ex 006

Aanmelden