PBNA Header Image 18

Ex 007 – Visueel en nauwkeurig inspecteren van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen

Ex 007

Ex 007 gaat over het “Uitvoeren van visuele en nauwkeurige inspecties van elektrische installaties in of geassocieerd met explosieve atmosferen”. Deze unit richt zich op de competenties die nodig zijn voor het uitvoeren van deze inspecties.

Om betrouwbare inspecties uit te kunnen voeren, komen de volgende onderwerpen bij Ex 007 aan bod:

  • Het evalueren van verificatiedossiers.
  • Het identificeren van explosieveilige apparatuur met de bijbehorende certificeringen en gespecificeerde locatie.
  • Het uitvoeren van inspecties, waarin je beoordeelt of elektrische installaties correct zijn geïnstalleerd en onderhouden. Ook het controleren of deze voldoen aan de veiligheidsnormen valt daaronder.
  • De specifieke aandachtspunten tijdens een inspectie. Zoals de toepassing van explosiebeveiligingstechnieken en de operationele staat van installaties.
  • Het documenteren van de bevindingen van inspecties op een manier die voldoet aan de vereisten en die de veiligheidsstatus van de installatie duidelijk vastlegt.
  • Het uitvoeren van de juiste acties op basis van de inspecties die je hebt gedaan.

Vooropleiding

Voor deelname aan het examen Ex 007 is het een vereiste dat je ook de kennis hebt van unit 001 en dat examen (attest) hebt behaald, of deze tegelijk afneemt met unit 007.

Examen Ex 007

Het examen bestaat uit zowel een theorie- als een praktijkexamen.
Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald.

  • Theorie-examen: meerkeuze- en open vragen en een beschikbare tijd van 45 minuten.
  • Praktijkexamen: het uitvoeren van inspectieopdrachten aan een proefinstallatie binnen de beschikbare tijd van 90 minuten.

Kosten van een IECEx Ex 007-examen

De kosten voor deelname aan het Ex 007 theorie-examen bedragen € 220,- (excl. BTW) en voor een Ex 007 praktijkexamen € 440,- (excl. BTW).

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden voor een groepsexamen te bespreken.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 007-examen (theorie en praktijk), kun je een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen.
Naast het behalen van het examen van unit Ex 007, zijn er nog enkele voorwaarden verbonden aan de aanvraag van de CoPC:

Technische achtergrond

Voor het examen Ex 007, moet je aantonen dat je voldoende technisch bent opgeleid. Daarvoor vragen we je documenten toe te sturen, zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties.

Praktijkervaring

Werk je in een uitvoerende functie, dan heb je voor Ex 007 minimaal 3 jaar praktijkervaring nodig met het werken aan industriële elektrische installaties.

Heb je een verantwoordelijke functie en ben je bijvoorbeeld leidinggevende, dan heb je minstens 3 jaar relevante praktijkervaring nodig met elektrische, elektronische en/of mechanische explosiebeveiligde apparatuur. Deze 3 jaar werkervaring hoeft niet in een leidinggevende functie te zijn, periodes waarin je onder supervisie werkte, tellen ook mee. De werkervaring moet wel aansluiten bij de reikwijdte van het certificaat.

De vakbekwaamheid in dit competentiegebied wordt tegelijkertijd met of na competentiegebied Ex 003 – Installeren van explosieveilige apparatuur en bekabeling, of competentiegebied Ex 004 – Onderhouden van apparatuur in explosieve atmosferen, beoordeeld. Als alternatief geldt dat vakbekwaamheid op het gebied van algemene elektrische inspecties ook voldoet.

Beperkingen van de reikwijdte

Beperkingen van de reikwijdte zullen duidelijk aantonen dat de competentiegebieden gelden voor zowel de mensen die het werk uitvoeren als de verantwoordelijke personen. Beperking van de reikwijdte van explosieve beschermingstechnieken, een groep of voltagesterkte, zijn van toepassing op unit 007. Eventuele beperkingen van de reikwijdte worden opgenomen in de aanvraag volgens OD 502 (deze staat tussen de downloads onderaan deze pagina).

Persoonscertificaat aanvragen

Aanmelden Ex 007-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx examens

Meld je aan voor het examen Ex 007

Aanmelden