Ex 003 – Installeren van explosieveilige apparatuur en bekabeling

Ex 003

Deze “unit of competency” gaat in op de kennis en competenties die nodig zijn voor het installeren van explosiebeveiligde apparatuur en het bijbehorende bedradingssysteem.

In Ex 003 leer je om te beoordelen wat geschikte apparatuur is voor een bepaalde locatie, op basis van de specificaties die gelden. Je leert veilig en volgens de installatienormen te werken in explosiegevaarlijke omgevingen. Ook leer je hoe je benodigde installatiedocumentatie bijhoudt.

In het examen Ex 003 komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het voorbereiden van de installatie, waarbij je OH&S-beleid en procedures voor het werken in een gevaarlijke omgeving volgt.
  • Verificatie van de selectie van explosiebeveiligde apparatuur en bedradingssystemen, aan de hand van ontwerpdocumenten.
  • Bepalen van de locatie waar specifieke items van apparatuur en circuits moeten worden geïnstalleerd, gebaseerd op ontwerpdocumenten.
  • Controleren van de markeringen op explosiebeveiligde apparatuur om te verzekeren dat deze overeenkomen met de ontwerpspecificaties en certificatiedocumenten.
  • Het verzamelen en organiseren van certificatiedocumenten die bij elk item van apparatuur horen, en het voorbereiden van de installatiedocumentatie.

Vooropleiding

Voor deelname aan het examen Ex 003 is het een vereiste dat je ook de kennis hebt van unit 001 en dat examen hebt behaald, of deze tegelijk afneemt met unit 003. 

Examen Ex 003

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald:

  • Theorie: meerkeuze- en open vragen binnen de beschikbare tijd van 75 min.
  • Praktijkexamen: het uitvoeren van installatieopdrachten binnen de beschikbare tijd van 210 min.

Kosten van een IECEx Ex 003 examen

De kosten voor deelname aan het Ex 003 theorie-examen bedragen € 220,- (excl. btw) en voor een Ex 003 praktijkexamen € 440,- (excl. btw).

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden te bespreken voor een groepsexamen.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 003 examen (theorie en praktijk), kun je met het attest een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen.

Daar zitten een aantal voorwaarden aan.

Attestation

Wil je een persoonscertificaat aanvragen waar unit Ex 003 onderdeel van is, dan is het noodzakelijk dat je ook het attest hebt behaald van unit Ex 001. Ex 001 gaat over het toepassen van de basisprincipes voor veiligheid in explosieve atmosferen.

Technische opleiding

Daarnaast moet je aantonen dat je voldoende technisch bent opgeleid. Daarvoor vragen we je documenten toe te sturen, zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties.

Praktijkervaring

Voor de aanvraag van de CoPC, moet ook jouw praktijkervaring aangetoond worden. Werk je in een uitvoerende functie, dan heb je minimaal 3 jaar relevante praktijkervaring nodig in het werken met industriële elektrische installaties.

Het je een verantwoordelijke functie, en ben je bijvoorbeeld leidinggevende, dan heb je minstens 3 jaar relevante praktijkervaring nodig met industriële elektrische installaties in gevaarlijke (explosieve) omgevingen. Deze 3 jaar werkervaring hoeft niet in een leidinggevende functie te zijn, periodes waarin je onder supervisie werkte, tellen ook mee. De werkervaring moet wel aansluiten bij de reikwijdte van het certificaat.

Reikwijdte van het certificaat

Het persoonscertificaat heeft bepaalde beperkingen met betrekking tot de soorten explosiebeschermingstechnieken, materiaalgroepen of voltagesterktes, waarvoor het geldig is. Dit betekent dat het certificaat specifiek kan zijn voor bepaalde technieken, bepaalde groepen apparatuur of een bepaald spanningsbereik.

Eventuele beperkingen van de reikwijdte moeten worden aangegeven op het moment van aanvraag volgens OD 502 (deze staat tussen de downloads onderaan deze pagina).

Persoonscertificaat aanvragen

Aanmelden Ex 003-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx examens

Meld je aan voor het examen Ex 003

Aanmelden