Ex 004 – Onderhouden van apparatuur in explosieve atmosferen

Ex 004

Unit Ex 004 richt zich op het “Onderhouden van apparatuur in explosieve atmosferen”. Deze “unit of competency” behandelt de explosieveiligheidsaspecten van het onderhoud van explosiebeveiligde apparatuur en de bijbehorende bedradingssystemen. Daarbij wordt ook aandacht geschonken aan onderhoudsschema’s voor deze installaties.

In Ex 004 komen onder ander de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het ontwikkelen van onderderhoudsschema’s, met strategieën voor inspecties en de vervanging, reparatie of revisie van onderdelen
  • Het vastleggen van de onderhoudsresultaten
  • De vaardigheden voor het uitvoeren van het onderhoudsprogramma
  • Het veilig werken volgens de geldende normen en instructies van de fabrikant
  • Het bijhouden van onderhoudsdocumentatie

Vooropleiding

Voor deelname aan het examen Ex 004, is het een vereiste dat je ook de kennis hebt van unit 001 en dat examen (attest) hebt behaald, of deze tegelijk afneemt met unit Ex 004. 

Examen Ex 004

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald:

  • Theorie: meerkeuze- en open vragen, binnen de beschikbare tijd van 75 min.
  • Praktijkexamen: onderhoudsopdrachten uitvoeren, beschikbare tijd van 210 min.

Kosten van een IECEx Ex 004-examen

De kosten voor deelname aan het Ex 004 theorie-examen bedragen € 220,- (excl. btw) en voor een Ex 004 praktijkexamen € 440,- (excl. btw).

Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden voor een groepsexamen te bespreken.

Aanvragen CoPC

Na succesvolle afronding van het Ex 004-examen (theorie en praktijk), kun je een 5 jaar geldige IECEx CoPC aanvragen.

Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: 

Attestation

Wil je een persoonscertificaat aanvragen waar unit Ex 004 onderdeel van is, dan is het noodzakelijk dat je ook het attest hebt behaald van unit Ex 001. Ex 001 gaat over het toepassen van de basisprincipes voor veiligheid in explosieve atmosferen.

Technische achtergrond

Je moet je aantonen dat je voldoende technisch bent opgeleid. Daarvoor vragen we je documenten toe te sturen, zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties.

Praktijkervaring

Werk je in een uitvoerende functie, dan heb je minimaal 3 jaar relevante praktijkervaring nodig met industrieel onderhoud.

Heb je een verantwoordelijke functie, en ben je bijvoorbeeld leidinggevende, dan heb je minstens 3 jaar relevante praktijkervaring nodig met industriële installaties in gevaarlijke (explosieve) omgevingen. Deze 3 jaar werkervaring hoeft niet in een leidinggevende functie te zijn, periodes waarin je onder supervisie werkte, tellen ook mee. De werkervaring moet wel aansluiten bij de reikwijdte van het certificaat.

Reikwijdte van het certificaat

Het persoonscertificaat heeft bepaalde beperkingen met betrekking tot de soorten explosiebeschermingstechnieken, materiaalgroepen of voltagesterktes, waarvoor het geldig is. Dit betekent dat het certificaat specifiek kan zijn voor bepaalde technieken, bepaalde groepen apparatuur of een bepaald spanningsbereik.

Eventuele beperkingen van de reikwijdte moeten worden aangegeven op het moment van aanvraag volgens OD 502 (deze staat tussen de downloads onderaan deze pagina).

Persoonscertificaat aanvragen

Aanmelden Ex 004-examen

Via onderstaande knop kun je je direct aanmelden. Staat het examen waarvoor je je wilt aanmelden niet in de lijst, neem dan contact op. Alle examens zijn beschikbaar.

Aanmelden

Vragen?

Wij helpen je graag

 078 – 62 53 889

 [email protected]

Je krijgt uiterlijk de eerstvolgende werkdag antwoord op je vraag.

Contact

Meer informatie

Lees meer over IECEx 05 en de verschillende ‘units of competence’.

IECEx-examens

Meld je aan voor het examen Ex 004

Aanmelden