Stipel is gericht op de veiligheid van mensen die werkzaam zijn in de energietechniek. Stipel zet zich in voor een landelijke standaard op het gebied van veiligheid in de energiesector.
Let op:
Per 1 januari 2025 voert Stipel een nieuw werkgebied- en sterrensysteem in. Voor de elektrotechnici die werken volgens de normen NEN 3140 (laagspanning) en NEN 3840 (hoogspanning) verandert de certificering. Het nieuwe systeem vervangt het oude Stipel schema.
Het vernieuwde STIPEL-werkgebiedensysteem, dat vanaf 1 januari 2025 van kracht is, is een geactualiseerd certificatieschema dat aansluit bij de NEN 3140- en NEN 3840-normen. Dit systeem introduceert diverse wijzigingen in de certificeringen:
Met deze wijzigingen wil STIPEL de certificeringen beter afstemmen op de praktijk en de veiligheid binnen de elektrotechnische sector verder verhogen.
De werkzaamheden van een elektrotechnicus worden door STIPEL onderverdeeld in vier werkgebieden. Bij deze indeling wordt rekening gehouden met de risico’s en gevaren die samenhangen met de complexiteit van de installatie en de aanwezige stroom en spanning. De werkgebieden zijn als volgt gedefinieerd:
Deze indeling, met sterren, helpt bij het waarborgen van de veiligheid en zorgt ervoor dat elektrotechnici beschikken over de juiste kwalificaties om op specifieke installaties te werken.
Samenwerken met Stipel-gecertificeerde technici zorgt voor betere (ARBO-)veiligheid, minder ziekteverzuim, beter inzetbare medewerkers en versoepeling van ARBO-toezicht. Al meer dan 40.000 technici zijn voorzien van een Stipel-certificaat. Dit worden er de komende jaren nog veel meer. Stipel is daarom een betrouwbare keuze om aan de gehele sector te bewijzen dat de gecertificeerde persoon deskundig te werk gaat.
Stipel legt de lat hoog. Voor Stipel-certificering moet je aantoonbaar weten wat je doet als het om veilig werken gaat. Dat weten werkgevers. Ben jij Stipel-gecertificeerd, dan verbetert dat ook jouw positie op de arbeidsmarkt.
Je behaalt een Stipel NEN 3140-certificaat door het examen te behalen. Het examen bestaat uit zowel een theorie-examen als een praktijkexamen. Het theorie-examen kun je zelf inplannen op een van de 60+ examenlocaties van PBNA. Praktijkexamens worden afgenomen bij ROVC in Ede. Daar kun je ook een NEN 3140-cursus volgen die je goed voorbereidt op dit examen. Heb je je Stipel NEN 3140 examen certificering gehaald? Deze is dan 3 jaar geldig. Daarna zul je opnieuw examen moeten doen.
Wil je een Stipel-certificaat controleren? Neem dan contact op met met Stipel:
If you already have a Stipel certificate that is less than 5 years old, you can switch to the new profile without a basic test via recertification. Older certificates require a complete new exam. The VOP profile expires, so you may have to switch to another profile. Please check your certificate and feel free to contact us if you have any questions.
We are happy to help you
You will receive an answer to your question no later than the next working day.
ContactNaast het reguliere NEN 3140 certificaat, kan ook gekozen worden voor de Stipel-certificering.
Over Stipel-certificering