Exam VCA-basic

  • in 19 languages
  • op 60+ locaties
  • also as a reading exam

Plan jouw examen VCA Basis

Exam planning

Waarom een examen VCA-basis doen en je diploma behalen?

Met het VCA-basis-diploma laat je zien dat je de basiskennis bezit van VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu), zoals die gesteld is door Veiligheidschecklist VCA. Je geeft daarmee dus aan dat je veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen. De B-VCA bestaat uit kennis over onder meer de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, en het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen. Als je aan de slag gaat voor een aannemer, dan moet je in de meeste gevallen een B-VCA-diploma hebben. Bijvoorbeeld als je op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving werkt. 

Over het examen VCA-basis (B-VCA)

Het B-VCA-examen bestaat uit 40 vragen. De meeste vragen zijn meerkeuzevragen, waarbij soms ook meerdere antwoorden mogelijk zijn. Je hebt maximaal 60 minuten de tijd. Onderaan de pagina zie je welke onderwerpen in het examen aan de orde komen. Je bent geslaagd als je minimaal 64,5% van de maximale 4.000 punten hebt behaald. 

Je ziet direct na het examen of je bent geslaagd. De officiële uitslag krijg je binnen enkele dagen te zien op de site: VCA Uitslag. Daar download je ook het pasje voor op je telefoon. Jouw diploma VCA-basis krijg je thuis gestuurd. Het diploma is tien jaar geldig. Een geldig diploma is vereist om aan de Veiligheidschecklist VCA te voldoen.

Inschrijven voor B-VCA-examen

B-VCA-examens worden op meer dan 60 plaatsen in Nederland afgenomen, tijdens kantoortijden of in de avonduren. PBNA geeft startgarantie; dus de geplande examens gaan altijd door. Aanmelden kan tot 7 uur (als er nog plaatsen beschikbaar zijn) voor het examen. Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging met de exacte aanvangstijd.

Sign up directly

 

De 40 vragen in het examen VCA-basis zijn als volgt verdeeld over de verschillende onderwerpen: 

Exam VCA-basic Number of questions
Regulations and safety rules 3
Safety, consultation and inspections 1
Prevention 2
Workplace 4
Personal protective equipment 4
Work equipment 6
Specific activities and circumstances 7
Hazardous substances 5
Electricity and radiation 3
Fire and explosion 3
Accidents 1
Emergencies 1
Total number of questions: 40
Maximum number of points: 4.000
Passed at minimum: 2,580 points (this is 64.5%)

Examen VCA-basis in andere talen

Je kunt ook je examen VCA Basis afleggen in andere talen dan het Nederlands. Waaronder in het Engels, Pools, Turks, Roemeens, Oekraïens en Duits.

Examen VCA-basis als voorleesexamen

You can also take the exam as a read-aloud exam. The exam questions and answers are then read aloud. You will have an additional 15 minutes for the aloud exam. When planning your exam, you can indicate which version of the exam you would like to take.

Exam preparation

Bereid je goed voor op het examen. Het gemiddelde slagingspercentage voor het examen B-VCA ligt rond de 70%. PBNA biedt verschillende mogelijkheden om je goed voor te bereiden. Met het boek Basisveiligheid VCA kun je de benodigde kennis opdoen. Ook kun je oefenen voor het examen met verschillende proefexamens

Register directly for the exam

Via onderstaande knop schrijf je jezelf direct in voor het VCA-examen.

Register at

VCA-examen voor een groep bestellen

Register a group using the order button below. You choose a date, time and location. If you do this a week before the exam, the exam is guaranteed to take place. Faster is also possible, please contact us. You do not have to register candidates right away.

Ordering

Would you like more information?

We'd be happy to help you up:

 078 - 62 53 889

 [email protected]

You will receive an answer to your question no later than the next working day.

Contact