Het taalniveau van het VCA examen

Ben je ook benieuwd naar het taalniveau van het VCA examen? In dit stukje leggen we uit op welk taalniveau de vragen zijn geschreven.

Taalniveaus hoe zit dat?

In Nederland wordt de taal in verschillende niveaus verdeeld. Je hebt vast weleens gehoord van 2F of 1F. Deze taalniveaus geven de taalvaardigheid aan. De referentiekaders die gebruikt worden voor de niveaus komen uit standaarden en eindtermen van de volwassen educatie. De niveaus lopen op in moeilijkheid: Instroom, 1F en 2F. Met niveau 2F beheers je ook de lagere niveaus (Instroom en 1F). Niveau 2F is het burgerschapsniveau en het niveau dat minimaal gehaald moet worden voor een mbo-opleiding.

Taalniveau VCA-examens

Over het niveau van het Basis VCA-examen geeft VCA infra aan dat het niveau 1F is als het gaat om de opbouw van de tekst (de zinnen en woorden). Maar omdat er ook veel vaktermen worden gebruikt, heeft het VCA-examen taalniveau 2F. VCA VOL-examens zijn op niveau 2F.

Anderstaligen

Voor anderstaligen gebruiken we de ERK-niveaus (Europees Referentie Kader) uit Raamwerk NT2 worden zes taalniveaus benoemd. De niveaus lopen
op in moeilijkheid: A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Het niveau B1 is het burgerschapsniveau en het niveau dat je minimaal moet beheersen voor een MBO opleiding.

Voorleesexamens

Voor kandidaten die problemen hebben met hun leesvaardigheid is er de mogelijkheid van een voorleesexamen. Deze kandidaten krijgen een kwartier langer de tijd en een koptelefoon, zij kunnen selecteren welke vragen zij voorgelezen willen hebben. Voorleesexamens zijn te bestellen voor alle Basis VCA varianten. Voor VCA VOL is een voorleesexamen mogelijk. Eventueel kan je meer tijd aanvragen met een dyslexieverklaring.

 

bronmelding: Stichting Lezen en Schrijven/Taal voor het Leven/ VCA infra

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht, neem dan contact met ons op

Contact

Meld je aan voor de nieuwsbrief