Ex 008 – Uitvoeren van gedetailleerde inspecties van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen

Scope:

Deze “unit of competency” bestrijkt de explosie-beveiligingsaspecten van de uitvoering van eerste, periodieke en steekproefsgewijze audit-inspecties van explosieveilige apparatuur en installaties. Dit vereist de deskundigheid om een verificatiedossier te auditen, veilig te werken in een gevaarlijke zone, inspecties uit te voeren op basis van normen, en inspectieresultaten te rapporteren en hierop actie te ondernemen.

Vooropleiding:

De aanvrager moet beschikken over een technisch opleidingsniveau (of gelijkwaardig) dat relevant is voor de aanvraag, met documenten zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties, etc.

Voor een uitvoerende persoon minimaal 3 jaar praktijkervaring met algemene elektrische installaties.

Voor een verantwoordelijke persoon minimaal 3 jaar praktijkervaring met installaties in gevaarlijke zones.

Vakbekwaamheid in dit competentiegebied wordt tegelijkertijd met of na competentiegebied Ex 003 – Installeren van explosieveilige apparatuur en bekabeling of competentiegebied Ex 004 – Onderhouden van apparatuur in explosieve atmosferen beoordeeld.  Als alternatief geldt dat vakbekwaamheid op het gebied van algemene elektrische inspecties ook voldoet aan de primaire vereiste

OPMERKING: Voor werkzaamheden aan bekabeling en apparatuur die werkt boven 1000 V AC. of 1500 V DC moet een persoon vakbekwaam zijn op het gebied van hoogspanningsschakelingen en veilige isolatie.

Beperkingen van de reikwijdte:

Beperkingen van de reikwijdte zullen duidelijk aantonen dat de competentiegebieden gelden voor zowel de mensen die het werk uitvoeren als de verantwoordelijke personen. Beperking van de reikwijdte van explosieve beschermingstechnieken, een groep of voltagesterkte zijn van toepassing op unit 008. Eventuele beperkingen van de reikwijdte worden opgenomen in de aanvraag volgens OD 502.

Examen:

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald

  • Theorie: meerkeuze- en openvragen en een beschikbare tijd van 75 min.
  • Praktijkexamen: inspectieopdrachten aan een proefinstallatie (beschikbare tijd 90 min)

Aanvragen CoPC:

Na succesvolle afronding van het Ex 008 examen (theorie en praktijk) kan de kandidaat een 5 jaar geldige IECEx CoPC –  aanvragen.

Kosten van een IECEx Ex 008 examen: 

De kosten voor deelname aan het Ex 008 theorie examen bedragen € 205,- (excl. BTW) en voor een
Ex 008 praktijk examen € 415,- (excl. BTW).
Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden te bespreken.

Snelmenu:

Meer informatie

We helpen je graag. Bel ons

op: 078 – 62 53 765 of mail

naar: [email protected]

We reageren uiterlijk de eerst volgende werkdag.

Contact

Via onderstaande bestelknop kun je je direct aanmelden

Bestellen