Ex 005 – Reviseren en repareren van explosieveilige apparatuur

Scope:

Deze “unit of competency” bestrijkt de explosie beveiligingsaspecten voor revisie en reparatie van explosieveilige apparatuur op zowel het niveau van de vakman (uitvoerende persoon) als van de verantwoordelijke persoon die na een dergelijke revisie en/of reparatie de conformiteit verifieert. De uitvoerende persoon moet in staat zijn om geautoriseerde onderdelen te identificeren en te selecteren, reparatiespecificaties na te leven om de revisie/reparatie van apparatuur te effectueren en reparatiedocumentatie te voltooien. De verantwoordelijke persoon moet in staat zijn om het niveau van het werk vast te stellen en te documenteren, regelingen te treffen voor de uit te voeren revisie/reparatiewerkzaamheden, conformiteit van gereviseerde/gerepareerde apparatuur te verifiëren en de benodigde documentatie te voltooien.

Vooropleiding:

De aanvrager moet beschikken over een technisch opleidingsniveau (of gelijkwaardig) dat relevant is voor de aanvraag, met documenten zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties, etc. Voor een uitvoerende persoon minimaal 3 jaar ervaring met revisie en reparatie van algemene elektrische, elektronische en/of mechanische apparatuur die relevant is voor de reikwijdte van het competentiegebied waarvoor het certificaat van vakbekwaamheid wordt aangevraagd met inachtneming van de beperkingen van de reikwijdte.

Voor een verantwoordelijke persoon minimaal 3 jaar ervaring met onderhoud van elektrische, elektronische en/of mechanische Ex-apparatuur die relevant is voor de reikwijdte van het competentiegebied waarvoor het certificaat van vakbekwaamheid wordt aangevraagd met inachtneming van de beperkingen van de reikwijdte.

Vakbekwaamheid in dit competentiegebied wordt tegelijkertijd beoordeeld met competentiegebied Ex 001 – ‘Toepassen van de basisprincipes van veiligheid in explosieve atmosferen’ en vakbekwaamheid op het gebied van revisie en reparatie van algemene elektrische, elektronische en/of mechanische apparatuur of nadat deze vakbekwaamheden zijn behaald.

Beperkingen van de reikwijdte:

Beperking van de reikwijdte van explosieve beschermingstechnieken, producttypes, een groep of voltagesterkte zijn van toepassing op unit 005. Eventuele beperkingen van de reikwijdte worden opgenomen in de aanvraag volgens OD 502.

Examen:

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald

  • Theorie: meerkeuze- en openvragen en een beschikbare tijd van 90 min.
  • Praktijkexamen: interview en onderzoek op locatie (beschikbare tijd max. 4 uur)

Aanvragen CoPC:

Na succesvolle afronding van het Ex 005 examen (theorie en praktijk) kan de kandidaat een 5 jaar geldige IECEx CoPC –  aanvragen. 

Kosten van een IECEx Ex 005 examen: 

De kosten voor deelname aan het Ex 005 theorie examen bedragen € 205,- (excl. BTW).
Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden te bespreken.

Snelmenu:

Meer informatie

We helpen je graag. Bel ons

op: 078 – 62 53 765 of mail

naar: [email protected]

We reageren uiterlijk de eerst volgende werkdag.

Contact

Via onderstaande bestelknop kun je je direct aanmelden

Bestellen