Logo: PBNA, De grootste in VCA & SOG examens

IECEx - ATEX examens

  • Deze pagina delen:

Koninklijke PBNA is sinds begin 2019 erkend als IECEx05 certificatie bureau voor het certificeren van personen die werkzaam zijn in explosiegevaarlijke omgevingen. Als eerste onafhankelijk opererende certificatie bureau van Nederland houden wij ons strikt bezig met het examineren van kandidaten en het certificeren van de mensen. Onze wetgeving eist dat er voldoende onderricht gegeven wordt aan personeel werkzaam in explosiegevaarlijke gebieden.  

Het IECEx International Certification System heeft het IECEx-certificatieschema voor personeelscertificering ingevoerd dat de meeste aspecten omvat die relevant zijn voor het werken met apparatuur in gevaarlijke gebieden. Het IECEx CoPC-schema (Certificate of Personal Competence) is eigendom van en wordt beheerd door de IEC. Het IECEx05 certificatie schema is een vrijwillig schema, dat internationaal wordt toegepast. 

De beoordeling van de bekwaamheid van het personeel en de afgifte van de persoonscertificaten wordt gedaan door  gespecialiseerde organisaties die zijn beoordeeld en geaccrediteerd tegen strikte en uitgebreide IECEx-regels en aan de vereisten van de internationale norm ISO / IEC 17024. PBNA is één van de toegelaten organisaties.

Je kunt ervoor kiezen om na je gevolgde opleiding een theorie examen te doen via Koninklijke PBNA. PBNA organiseert regelmatig onderstaande examens waarvoor je je individueel kunt inschrijven. Klik hier om je in te schrijven. Als je aan de diploma voorwaarden voldoet, ontvang je een Attestation (het bewijs dat u geslaagd bent voor het theorie-examen). Voor de unit 001 en 009 is het attestation van PBNA en voor de overige units ontvangt u dit nog van DEKRA. Dit bewijs is 3 jaar geldig.

IECEx 05 Persoonscertificaat

Wil je ook internationaal kunnen werken dan kun je met een persoonscertificaat, dat voldoet aan het internationale IECEx 05 certificatieschema, over de gehele wereld bij bedrijven die dit certificatieschema hebben aanvaard aantonen dat je over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt. Zo’n persoonscertificaat vraag je aan als je aan alle voorwaarden voldoet. Je hebt voor je aanvraag een Attestation nodig en een ‘evidence file’ (document waarin je werkgever je werkervaring vastlegt). De Attestations van PBNA en Dekra zijn gelijkwaardig en uitwisselbaar.

Hieronder tref je een overzicht van alle IECEx units aan; in dit document van IECEx tref je een uitgebreide beschrijving van de inhoud en de examen eisen van alle units. 

Code Titel

Theorie  examen

Theorie examen*

Praktijk  examen **

IECEx-examen - module 001 Apply basic principles of protection in explosive atmospheres JA, van PBNA € 225,- NEE
IECEx-examen - module 002 D Perform classification of hazardous areas (dust) JA, van Dekra

€ 175,-

NEE

IECEx-examen - module 002 G

 

Perform classification of hazardous areas (gas) JA, van Dekra € 220,- NEE
IECEx-examen - module 003 Install explosion-protected equipment and wiring systems JA, van Dekra € 175,- JA, via Dekra
IECEx-examen - module 004 Maintain equipment in explosive atmospheres JA, van Dekra € 175,- JA, via Dekra
IECEx-examen - module 005 Overhaul and repair of explosion-protected equipment JA, van Dekra € 175,- JA, via Dekra

IECEx-examen - module 006


Test electrical installations in or associated with explosive atmospheres JA, van Dekra
€ 175,- JA, via Dekra
IECEx-examen - module 007 / 008 Perform visual and close inspection of electrical installations in or associated with explosive atmospheres JA, van Dekra € 175,- JA, via Dekra

IECEx-examen - module 009

 

Ontwerpen van elektrische installaties in of verbonden met explosiegevaarlijke omgevingen

JA, van PBNA € 220,- JA, via PBNA

IECEx-examen - module 010

 

Uitvoeren van audits aan elektrische installaties in of verbonden met explosiegevaarlijke omgevingen.

JA, van Dekra € 175,- NEE

 

* De kosten voor het theorie examen zijn excl. BTW

** De kosten voor het praktijkexamen, zijn op aanvraag en o.a. afhankelijk van het aantal kandidaten en de beschikbaarheid van praktijkfaciliteiten.

 

Koninklijke PBNA BV
  • Bezoekadres
  • H.A. Lorentzstraat 1A
  • 3331 EE Zwijndrecht KvK: 09017208
  • Postadres
  • Postbus 68
  • 3330 AB Zwijndrecht BTW-nummer: NL 00.18.22.834.B01