PBNA breidt aanbod uit met F-gassen examens

Onafhankelijk exameninstituut PBNA breidt haar productportfolio uit en start met het aanbieden van F-gassen examens. F-gassen categorie 1 en 2. Voor het erkend diploma in de vorm van een persoonscertificatie (BRL 200).

F-gassen examens bij PBNA

Onafhankelijk exameninstituut PBNA breidt per 8 maart 2022 haar productportfolio uit en start met het aanbieden van F-gassen examens. Het gaat om examens voor twee cursussen: F-gassen categorie 1 en 2. De examens bestaan uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen moeten behaald zijn voordat een cursist zijn erkend diploma in de vorm van een persoonscertificatie (BRL 200) ontvangt. Dit persoonscertificaat heeft geen verloopdatum en is wettelijk verplicht voor personen die werken met F-gassen.

Erkend door Minister van Economische Zaken en Klimaat

Voor alle exameninstellingen geldt dat zij eerst formeel erkend moeten worden door de minister van Economische Zaken en Klimaat voordat ze F-gassen examens af mogen nemen. Dit gebeurt middels een kwaliteitsaudit waarin de procedures van de exameninstelling worden beoordeeld. Vervolgens is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van de erkenning. PBNA heeft na een positief resultaat van de audit deze erkenning ontvangen.

Theorie en praktijk gescheiden

De F-gassen examens bestaan uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. De examenkandidaten kunnen het theorie-onderdeel bij PBNA op een zelfgekozen locatie en tijd uitvoeren. Zo hoeven ze zich op de dag van het praktijkexamen alleen op het praktijkgedeelte te focussen. PBNA hoopt zo een stuk van de spanning voor het examen weg te halen.
Marije van der Lee, directeur bij PBNA: “Ik ben erg blij dat we ons aanbod mogen uitbreiden met F-gassen examens. Dit vormt een mooie toevoeging aan ons productportfolio. We merken dat er met name binnen de technische branche veel speelt rondom certificeringen om veilig te kunnen werken. Als PBNA zijn we continu bezig om te kijken hoe we met ons examenaanbod bijdragen aan goed opgeleide en veilig werkende technici. Zij zijn immers cruciaal voor de Nederlandse economie. Bedrijven moeten erop vertrouwen dat eigen en ingehuurde werknemers veilig werken. Het uitbreiden van ons productportfolio met F-gassen examens draagt hieraan bij.”

Over PBNA

Koninklijke PBNA bestaat sinds 1912 en staat als onafhankelijk exameninstituut voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Met meer dan 75.000 kandidaten per jaar is PBNA één van de grootste examenorganisaties voor technisch Nederland. PBNA verzorgt examens in o.a. de gebieden VCA (Veiligheid in alle technische disciplines in de industrie en bouw), SOG (Risicovolle taken), IECEx (Explosieveiligheid), NEN 3140 (Veiligheid in de elektrotechniek), Middelbaar Gasmeetkundige Zeecontainers (MGK), F-gassen Rigging & Slinging/ Socket (offshore) en mbo-examens in de techniek. Daarnaast verzorgt PBNA maatwerkexamens en personenregisters voor diverse branches en opleiders.

Meer over f-gassen examens

Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht, neem dan contact met ons op

Contact

Meld je aan voor de nieuwsbrief