Laat uw ATEX kennis toetsen bij PBNA!

Kiest u voor een examen volgens de IECEx richtlijnen en normen? Of gaat u voor een ATEX-examen? Bij PBNA kan dit allebei.

Aantoonbaar veilig kunnen werken in een explosiegevaarlijke omgeving? Laat je ATEX kennis toetsen bij PBNA.

Werken uw medewerkers in een explosiegevaarlijke omgeving? En wilt u dat uw medewerkers aantoonbaar veilig kunnen werken? Dan kunnen zij na de benodigde training een examen bij PBNA doen. Er is de keuze om opgedane kennis te toetsen op het gebied van ATEX met door PBNA ontwikkelde ATEX-examens. Daarnaast is de mogelijkheid dat uw medewerkers volgens de internationaal erkende IECEx normen worden geëxamineerd. Koninklijke PBNA is sinds 2019 erkend als IECEx05 certificatiebureau (ExCB) voor het certificeren van personen die werkzaam zijn in explosiegevaarlijke omgevingen.

Wetgeving om veilig te kunnen werken: aantoonbaar competent

De Nederlandse wetgeving eist dat er voldoende onderricht gegeven wordt aan personeel werkzaam in explosiegevaarlijke gebieden. In Nederland geldt de ATEX-regelgeving. Hierin staat vermeld dat de mensen competent moeten zijn. Door een training af te ronden met een ATEX-examen van PBNA kan worden aangetoond dat medewerkers competent zijn.

IECEx examensysteem: internationaal vastgelegde normen

Daarnaast biedt Koninklijke PBNA de zogeheten IECEx 05 persoonscertificering aan. Dit is een internationaal erkende certificering die aantoont dat een individu voldoet aan de internationale normen voor explosieveiligheid.

Kiest u voor een examen volgens de IECEx richtlijnen en normen? Dan weet u welke competenties en vaardigheden uw medewerkers zich eigen hebben gemaakt tijdens de training. IECEx-examens kunnen bestaan uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte waardoor het op de juiste wijze uitvoeren van veilig werken centraal staat.

Modulaire opbouw

Het IECEx examensysteem is modulair opgezet, zogenaamde units. Het voordeel is dat er onafhankelijk van de functie van de medewerker één of meerdere examens (units) kan worden gedaan. Het examen van unit 001: ‘Toepassen van basisprincipes van veiligheid in explosieve omgevingen’ is het startpunt voor alle andere units. Na het met succes behalen van het theorie- en/of praktijkexamen (unit) ontvangt de kandidaat een attestation. Dit is hét bewijs dat de deelnemer is geslaagd voor de betreffende unit. De geldigheidsduur van een attestation is vijf jaar en wordt internationaal erkend. 

meer over IECEx 

IECEx Persoonscertificaat: CoPC

Wilt u eerder opgedane vaardigheden en competenties op het gebied van explosieveiligheid (bijvoorbeeld door uitgevoerde werkzaamheden en met succes behaalde units) internationaal aantonen? Dat kan via Koninklijke PBNA door het IECEx05-certificaat van persoonlijke competentie (CoPC) aan te vragen.

Een CoPC is de bewijsvoering dat de certificaathouder in staat is om:

 • Veilig te werken in gevaarlijke gebieden;
 • Competent te werken;
 • Ervoor te zorgen dat de apparatuur veilig en in overeenstemming met de beveiligingstechnieken werkt.

Voordelen van een CoPC:

 • Eenvoudig aantonen van competenties;
 • Wereldwijd hetzelfde aantoonbare niveau;
 • Internationaal erkend; vereist voor IECEx-gecertificeerde faciliteiten;
 • Geregistreerd in het IECEx-databasesysteem.

Overige examens van Koninklijke PBNA:

 • VCA
 • F-gassen 1 en 2
 • NEN 3140
 • SOG
 • ATEX-examens
 • Middelbaar Gasmeetkundige Zeecontainers (MGK)
 • Rigging & Slinging

Naast bovenstaande examens kan Koninklijke PBNA ook examens op maat verzorgen voor bijvoorbeeld uw bedrijfsacademy of bedrijvenschool.

Wilt u meer weer weten? Neem dan gerust contact op met onze accountmanagers Hélène Munne via [email protected] of Derk Dubbeld via [email protected]

Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht, neem dan contact met ons op

Contact

Meld je aan voor de nieuwsbrief