Ik heb dyslexie, kan ik dan wel VCA examen doen?

Voor mensen met dyslexie bestaat de mogelijkheid om het Basis VCA examen te laten voorlezen. Dit kan ook voor SOG theorie examens. Voor overige examens zijn er andere mogelijkheden.

VCA:

Geregeld krijgen we bij PBNA de vraag of er voor mensen met dyslexie extra examenmogelijkheden zijn. Bij het Basis-VCA examen is er een voorleesexamen beschikbaar. Bij dit voorleesexamens worden alle vragen voorgelezen, maar bij enkele vraagtypes helaas niet alle weergegeven antwoordmogelijkheden! Kandidaten kunnen zo vaak als zij nodig vinden de vragen voor laten lezen. Het examen omvat 40 vragen en er is maximaal 75 minuten voor beschikbaar, 15 minuten langer dan het gewone Basis VCA examen. Het Basis-VCA voorleesexamen kan afgenomen worden in (bijna) alle EU-talen.

Om een indruk te krijgen hoe het voorleesexamen werkt kun je “HIER” klikken voor een demonstratie.
Zoals je kunt zien verschijnt iedere vraag met bijbehorende antwoordmogelijkheden één voor één op het scherm, zodat je je goed op iedere vraag kunt concentreren. Onze examinator helpt je bij het inloggen.

Voor VOL-VCA en VIL-VCU examens zijn er helaas nog geen voorleesexamens beschikbaar.

SOG:

Sinds 2019 zijn ook de SOG theorie examens in een voorleesvariant beschikbaar. De werkwijze is het zelfde als bij een VCA examen. De standaard tijd wordt bij SOG-voorlees examen met 15 minuten verlengt.

Overige examens (NIET VCA of SOG):

Ook voor de overige examens die PBNA aanbied zijn er extra mogelijkheden. Inhoudelijk worden er geen vrijstellingen verleend. Maar het is wel mogelijk om extra tijd te krijgen of uw examen schriftelijk en met een groot lettertype af te nemen. Klik hier voor meer informatie.