Ex 007 – Visueel en nauwkeurig inspecteren van elektrische installaties in of gerelateerd aan explosieve atmosferen

Scope

Deze “unit of competency” bestrijkt de evaluatie van de volledigheid van een verificatiedossier voor een gevaarlijke zone en de conformiteit met de explosie beveiligingsaspecten van de elektrische installaties binnen het kader van een visuele of nauwkeurige inspectie.  Dit vereist de vakkundigheid om veilig te werken in een gevaarlijke zone, een verificatiedossier te evalueren, explosieveilige apparatuur met de bijbehorende certificering en gespecificeerde locatie te identificeren, een installatie op conformiteit te inspecteren, en inspectieresultaten te rapporteren en hierop actie te ondernemen.

Vooropleiding: 

De aanvrager moet beschikken over een technisch opleidingsniveau (of gelijkwaardig) dat relevant is voor de aanvraag, met documenten zoals certificaten van opleidingsinstituten en beroepskwalificaties, etc. Voor een uitvoerende persoon minimaal 3 jaar praktijkervaring met industriële elektrische installaties.

Voor een verantwoordelijke persoon minimaal 3 jaar praktijkervaring met elektrische Ex-installaties die relevant is voor de reikwijdte van het competentiegebied waarvoor het certificaat van vakbekwaamheid wordt aangevraagd met inachtneming van de beperkingen van de reikwijdte.

Vakbekwaamheid in dit competentiegebied wordt tegelijkertijd met of na competentiegebied
Ex 003 – Installeren van explosieveilige apparatuur en bekabeling of competentiegebied Ex 004 – Onderhouden van apparatuur in explosieve atmosferen beoordeeld.  Als alternatief geldt dat vakbekwaamheid op het gebied van algemene elektrische inspecties ook voldoet aan de primaire vereiste.

OPMERKING: Voor werkzaamheden aan bekabeling en apparatuur die werkt boven 1000 V AC. of 1500 V DC moet een persoon vakbekwaam zijn op het gebied van hoogspanningsschakelingen en veilige isolatie.

Beperkingen van de reikwijdte:

Beperkingen van de reikwijdte zullen duidelijk aantonen dat de competentiegebieden gelden voor zowel de mensen die het werk uitvoeren als de verantwoordelijke personen. Beperking van de reikwijdte van een groep of voltagesterkte zijn van toepassing op unit 007. Eventuele beperkingen van de reikwijdte worden opgenomen in de aanvraag volgens OD 502.

Examen:

Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal 75% van het aantal punten hebt behaald

  • Theorie: meerkeuze- en openvragen en een beschikbare tijd van 45 min.
  • Praktijkexamen: inspectieopdrachten aan een proefinstallatie (beschikbare tijd 90 min)

Aanvragen CoPC:

Na succesvolle afronding van het Ex 007 examen (theorie en praktijk) kan de kandidaat een 5 jaar geldige IECEx CoPC –  aanvragen.

Kosten van een IECEx Ex 007 examen: 

De kosten voor deelname aan het Ex 007 theorie examen bedragen € 205,- (excl. BTW) en voor een
Ex 007 praktijk examen € 415,- (excl. BTW).
Zijn er meerdere kandidaten, neem dan contact op met de Koninklijke PBNA om de mogelijkheden te bespreken.

Snelmenu:

Meer informatie

We helpen je graag. Bel ons

op: 078 – 62 53 765 of mail

naar: [email protected]

We reageren uiterlijk de eerst volgende werkdag.

Contact

Via onderstaande bestelknop kun je je direct aanmelden

Bestellen