VCA staat voor Veiligheid-, gezondheid- en milieu Checklist Aannemers. De checklist is een vragenlijst uitgewerkt als doorlichting- en screeningsysteem. De “aannemers” zijn bedrijven die voor en bij anderen (opdrachtgevers) werkzaamheden verrichten. VCA is bedoeld om de veiligheid op en rond de werkplek te vergroten voor zowel werkgevers als werknemers.
Bedrijven kunnen zich laten afhankelijk van de aard en complexiteit van de activiteiten laten certificeren op verschillende niveaus, namelijk VCA*, VCA** en VCA Petrochemie. Op de website van de SSVV staat een eenvoudig hulpmiddel om het certificatieniveau te bepalen.
Het VIL-VCU examen is voor 95% gelijk aan het VOL-VCA examen. In het boek VOL-VCA / VIL-VCU wordt alle examenstof behandeld voor beide examens. Lees hier meer over het VOL-VCA / ViL-VCU lesmateriaal.
Als je jezelf wilt aanmelden voor een examen, ga dan naar de planning. Je kunt via filters snel het gewenste examen en de examenlocatie vinden. Je kunt daar ook kiezen of je zo snel mogelijk of in een andere maand examen wilt doen. Bestel hier je Open VCA examen
Wil je een examen voor een aantal mensen uit jouw bedrijf aanmelden, dan kun je waarschijnlijk beter en voordeliger een besloten examen bestellen. Je bepaalt een datum, tijd en examenlocatie. Wij verzorgen het examen. Bestel hier direct je VCA bedrijfsexamen
De MVK en HVK diploma’s zijn gelijkwaardig aan de VCA diploma’s, maar alleen als de houder van het diploma moet werken in een omgeving waar veilig werken wordt vereist. Vaak doen Veiligheidskundigen toch mee aan het VCA examen, omdat ze dan minder problemen “aan de poort” hebben bij bedrijven die VCA vereisen. Je staat met een MVK-HVK diploma namelijk niet geregistreerd in het Centraal Diploma Register (CDR).
Jaarlijks leggen ongeveer 200.000 kandidaten een VCA examen af. De meeste kandidaten (meer dan 80%) doen dat in het Nederlands. Daarna volgen VCA examens in het Pools, Engels, Roemeens, Turks of één van de andere 14 talen. Klik hier voor een overzicht van het aantal VCA examens per taal in 2019 en 2020 en de slagingspercentages. Het aantal kandidaten is in 2020 onder invloed van de COVID pandemie met meer dan 20% gedaald.
Klik hier voor een actueel overzicht VCA in andere talen.
PBNA is een erkend en onafhankelijk examenbureau voor o.a. VCA, SOG en IECEx. Wij verzorgen geen opleidingen. Wij nemen examens af voor een groot aantal VCA en SOG opleidingsinstituten en brengen je graag in contact met één van onze opleidingspartners. Bel met 078 – 62 53 889 en we helpen je verder.
Als voorbereiding op je VCA examen, kun je natuurlijk wel ons VCA lesboek bestellen en online proefexamens gebruiken. Zie voor meer informatie deze pagina.
VCA Infra heeft één proefexamen beschikbaar gesteld om een indruk te geven van het examen en hoe het examen eruit ziet. Hier worden geen antwoorden bij weer gegeven. Wil je meer oefenen? Ga dan naar de site: VCA Examentraining of koop voordelig (25% korting) een voucher met 25 online proefexamens.
Bij VCA wordt niet gewerkt met (rapport)cijfers. De cesuur (de grens tussen zakken en slagen) is volgens onderstaande tabel vastgesteld:
Gegevens van de VCA-examens:
Examen: | Maximale tijd: | Aantal vragen: | Max. aantal punten: | Geslaagd bij: | Bij minimaal: |
B-VCA | 60 minuten | 40 | 4.000 punten | 2.580 punten | 64,5% |
B-VCA (voorlees) | 75 minuten | 40 | 4.000 punten | 2.580 punten | 64,5% |
VOL-VCA | 75 minuten | 70 | 7.000 punten | 4.515 punten | 64,5% |
VIL-VCU | 75 minuten | 70 | 7.000 punten | 4.515 punten | 64,5% |
Als je het VCA of SOG-diploma bij PBNA hebt behaald, neem dan contact op met PBNA tel:078-6253889 of stuur een mail met je gegevens naar [email protected]. Wij laten je binnen 2 werkdagen horen hoe dit kan worden opgelost.
Als je examen doet voor VCA of SOG, dan zie je direct na afloop van het examen of je bent geslaagd. Dit is een voorlopige uitslag. De officiële uitslag wordt binnen 3 dagen per mail gemeld aan jou of de opdrachtgever. Dan is tevens de officiële uitslag beschikbaar via www.vca-uitslag.nl. Als je bent geslaagd, kun je daar ook het gratis digitale pasje inzien en vastzetten op je mobiele telefoon.
Bij overige examens ontvang je de uitslag in elk geval binnen vier weken. De uitslag wordt per mail gemeld en dezelfde dag worden ook de diploma’s verstuurd. Wij versturen de diploma’s altijd naar de opdrachtgever, dit kan het opleidingsinstituut, de werkgever of jij als kandidaat zijn.
Als je in het bezit bent van een geldig VCA- of SOG diploma, wordt dit diploma in het CDR (Centraal Diplomaregister VCA) vermeld. Als een kandidaat het diploma onverhoopt kwijtraakt, dan volstaat deze vermelding in het Centraal Diploma Register. Dit is de enige officiële bron waarmee de geldigheid van een diploma kan worden aangetoond.
Op de pagina pasjes en vouchers vind je alle informatie om een nieuw pasje te bestellen. Je kunt ook het gratis digitale pasje op je mobiele telefoon zetten.
Wil je een open inschrijving examen annuleren? Dan kan dit tot 24 uur voor het examen kosteloos, daarbinnen worden de volledige examenkosten doorbelast.
Wil je een incompany examen annuleren? Dan kan dit tot een week voor examen kosteloos. Annuleer je het examen tussen 1 en 7 dagen voor de examendatum dan wordt € 40,- in rekening gebracht om de kosten van de examenleider te dekken. Voor annulering binnen 1 dag wordt € 80,- in rekening gebracht om de kosten van de examenleider te dekken.
Ja, bij VCA-examens kun je kiezen voor een B-VCA voorleesexamen. Bij de VCA voorleesexamens worden alle vragen voorgelezen, maar bij enkele nieuwe vraagtypes helaas niet alle weergegeven antwoorden! Kandidaten kunnen dit zo vaak als zij nodig vinden voor laten lezen. Het examen omvat 40 vragen en er is hiervoor maximaal 75 minuten beschikbaar. Het B-VCA voorleesexamen kan afgenomen worden in (bijna) alle EU-talen.
Je kunt hier een demonstratie van het VCA examen via de computer bekijken. Zoals je daar kunt zien verschijnt iedere vraag met bijbehorende antwoorden één voor één op het scherm, zodat je je goed op iedere vraag kunt concentreren. Onze examinator helpt je bij het inloggen.
De VOL-VCA en VIL-VCU examens zijn helaas niet als voorleesexamen toegestaan.
Sinds 2019 zijn ook de SOG theorie examens in een voorleesvariant beschikbaar.
Een kandidaat met dyslexie kan bij PBNA examen doen, waarbij extra mogelijkheden worden geboden die aansluiten bij de beperking. Neem voor meer informatie contact met ons op via: (078) 62 53 889 of via [email protected].
Hier vind je de planning. Je kunt via filters (links) snel het gewenste examen en examenlocatie vinden. Je kunt daar ook kiezen of je zo snel mogelijk of in een andere maand examen wilt doen. Bestel hier je Open VCA examen
Zelf planning bepalen?
Wil je een examen voor een aantal mensen uit jouw bedrijf aanmelden, dan is het mogelijk voordeliger om een besloten examen te bestellen. Je bepaalt zelf een datum, tijd en examenlocatie en wij verzorgen het examen. Bestel hier je VCA bedrijfsexamen
Bij een aantal examens die PBNA afneemt, is het mogelijk om het examen bij ons op kantoor op een onderling af te stemmen datum in te zien. Download het inzageformulier waarop ook de regels omtrent inzage vermeld staan.
Vanaf 2018 kunnen kandidaten direct na het VCA examen zien welke vragen zij fout hebben gemaakt. Naast de voorlopige uitslag (gezakt of geslaagd) kunnen kandidaten tevens de fout beantwoorde vragen terugkijken; zie toelichting
Het Basisveiligheid VCA Groen examen is gebaseerd op dezelfde eind- en toetstermen als die van het standaard Basisveiligheid VCA examen. Het verschil is dat het Basis VCA Groen examen maximaal 20 ‘groen gekleurde’ vragen bevat die willekeurig over het examen verdeeld zijn. Geslaagde kandidaten krijgen hetzelfde diploma als kandidaten van een Basisveiligheid VCA examen.